fbpx
БиХ, Вијести

Вијеће муфтија ИЗ у БиХ – Подршка у заштити власничког права џамије у Јајцу

Off 8
Vijece muftija BiH
Vijece muftija BiH (foto: MINA)

Вијеће муфтија Исламске заједнице у Босни и Херцеговини је дало пуну подршку настојању Вакуфске дирекције и Меџлиса ИЗ Јајце да заштите власничко право над Султан Сулејмановом – Фетхија џамијом у Јајцу.

Вијеће муфтија је позвало све субјекте укључене у предмет на поштивање имовинских права Исламске заједнице над овом некретнином, те да се суздрже од свих радњи које могу нарушити односе међу припадницима различитих вјерских заједница.

На сједници, којом је предсједавао реису-л-улема Хусеин еф. Кавазовић, данас је Вијеће муфтија разматрало шеријатско-правни став о кремирању тијела умрле особе, те је донијело фетву којом таква пракса остаје забрањена за муслимане.

У Извјештају о активностима органа и институција Исламске заједнице у рамазану ове године, који је разматран на сједници, наводи се да је био евидентан пораст броја младих који су током рамазана били укључени у бројне активности ИЗ и њених џемата.

Вијеће је анализирало и Извјештај о мектебској настави за 2018. годину те је констатовано како је и поред бројних изазова, нарочито све мањег броја дјеце у џематима, евидентан стабилан број полазника мектебске наставе.

На сједници је одобрена измјена и допуна наставних планова и програма Факултета исламских наука у Сарајеву, а дата је сугласност и на измјене и допуне наставног плана и програма исламске вјеронауке за основне и средње школе.

Вијеће муфтија је разматрало и више приједлога Вакуфске дирекције о новим увакуфљењима и трансформацији вакуфске имовине, те текућа питања, а на крају је одобрен приједлог ребаланса буџета Ријасета за 2019. и упућен Сабору Исламске заједнице на усвајање.

Извор: ФЕНА

Related Posts