fbpx
Вијести, Свијет

Више од 500 ватрогасаца бори се против пожара у јужној Француској

Off 3
Foto: AP

Више од 500 ватрогасаца су покушали да сузбију пожар који се ширио кроз борову шуму у јужној Француској, док званичници упозоравају да би снажни вјетрови могли омести напоре да се пожар стави под контролу.

Око 900 хектара шуме је уништено откако је пожар избио јучер послијеподне на планинским обронцима у департману Ауде, стотињак километара јужно од Тулуза.

Заповједник ватрогасне бригаде Аудеа,Фелипе Фабре, изјавио је да је у четвртак ујутру забиљежен “незнатан предах” када су ватрогасци сузбили напредовање ватре.

Он је, међутим, казао како се очекује да вјетрови током дана достигну брзину до 160 километра на сат и да ће напори бити усмјерени на “гашење најтежих жаришта и спречавање нових пламенова у тешко доступним регијама”, јавља АФП.

Евакуиране су 22 особе из својих домова у заједници Вал-де-Дагне.

Узрок избијања пожара још није познат, иако су власти упозориле на екстремно сушне услове широм већег дијела јужне Француске након вишеседмичне суше.

Три канадера избацивала су воду на пламену стихију, док су још два на чекању.

Око 450 ватрогасаца такођер се борило с пожаром у близини Безиерса дуж медитеранске обале који је избио у сриједу, иако званичници тврде да је стављен под контролу у четвртак након што је прогутао око 250 хектара земљишта, преноси АФП.

Извор: Фена

Related Posts