fbpx
Вијести, Свијет

Више од 120.000 муслимана клањало бајрам-намаз у Ал-Акси

Off 4
Foto: Anadolija/Arhiv

Више од 120.000 Палестинаца клањало је бајрам-намаз у комплексу Ал-Акса у Јерусалему.

Источни Јерусалем је град у којем се налази џамија Ал-Акса, која је била прва Кибла, према којој су се муслимани окретали током молитве. Осим тога, у овом граду се налазе и најзначајнија света мјеста кршћана и јевреја.

Палестинци који живе на различитим подручјима од раних јутарњих сати пристизали су у Ал-Аксу што је довело и до великих гужви у Јерусалему, јавља Анадолија.

Према подацима Уреда исламских вакуфа Јерусалема, око 120.000 Палестинаца са Западне обале, клањало је бајрам-намаз у Ал-Акси.

Јерусалемски и палестински муфтија Мухаммед Хусеyин у хутби је казао да очекује да Палестинци и након рамазана долазе у Ал-Аксу.

Осудио је и догађај од прије неколико дана када је најмање 1.179 радикалних Јевреја у пратњи израелске полиције ушло у комплекс Ал-Аксе у старом језгру окупираног Источног Јерусалема.

Група муслимана се окупила у комплексу и негодовала због упада фанатичних Јевреја, на шта је уз употребу сузавца и топовских удара интервенирала израелска полиција.

Израелске власти су од 2000. године почеле с изградњом зида раздвајања на граници између Источног Јерусалема и Западне обале, а тај пројекат правдају ”сигурносном потребом да се спријече евентуални напади на израелска насеља”.

Related Posts