fbpx
Вијести, Свијет

Велика Британија најављује мисију поморске заштите као одговор на иранску запљену танкера

Off 6
Iran zapljena tankera
[Hasan Shirvani/Mizan

Велика Британија је саопштила да ће са европским савезницима формирати “мисију поморске заштите” у Ормуском мореузу, послије иранске запљене нафтног танкера који је пловио под британском заставом у том стратешки важном пролазу.

Шеф британске дипломатије Джереми Хант оцијенио је да иранска запљена танкера “Стена Имперо” и 23 члана његове посаде представља “чин државног пиратства”.

Хант није изнио детаље о новој мисији, али је рекао да ће Велика Британија “предузети одговарајућу акцију да подржи безбједан пролаз бродова кроз Ормуски мореуз”.

Он је казао да британски потези нису дио америчке политике “максималног притиска” на Иран.

Европске земље и даље поштују међународни нуклеарни споразум с Ираном из 2015. године, који су САД напустиле прије више од годину дана.

Снаге Револуционарне гарде Ирана пресреле су у петак увече танкер “Стена имперо” током његовог транзита кроз Ормуски мореуз. Брод је заплијењен са 23 члана посаде, а међу њима нема британских држављана.

Иран је саопштио да је тај потез био одговор на инцидент од 4. јула када је британска морнарица помогла Гибралтару да заплијени ирански нафтни танкер.

Велика Британија одбацује повезивање та два случаја и наводи да је запљена иранског танкера била легална, пошто је постојала сумња да брод има намјеру да прекрши санкције ЕУ које се односе на забрану испоруке нафте Сирији.

Извор: Бета

Related Posts