fbpx
Вијести, Свијет

Вардакар: Брегзит без споразума може довести до поновног уједињења Ирске

Off 6
Irski premijer Leo Vardakar
Foto: Leo Vardakar, Facebook

Брегзит без споразума Лондона и Европске уније (ЕУ) могао би довести до поновног уједињења Сјеверне Ирске и нашкодити Великој Британији, изјавио је ирски премијер Лео Варадкар.

“Једна од ствари која би заиста могла да заболи (у Великој Британији), парадоксално, био би тежак Брегзит, али и за Сјеверну Ирску и за Шкотску”, рекао је Варадкар на конференцији за новинаре на љетњем универзитету у округу Донегал.

“То је проблем с којим ће се суочити”, рекао је он, а преноси данас неколико медија, укључујући и дневник “Ијриш Индепендент”.

Нови британски премијер Борис Џонсон захтијева нови споразум о разводу од Европске уније, укључујући “укидање” ирске “сигурносне мреже”, и тај његов захтјев је одмах проглашен “неприхватљивим”, како је рекао преговарач ЕУ Мишел Барније.

“Сигурносна мрежа”, по Варадкару, има за циљ да спријечи повратак граничне контроле између британске покрајине Сјеверне Ирске и њеног сусједа, Републике Ирске, чланице ЕУ, послије Брегзита.

“Људи који би се могли описати као умјерени националисти или умјерени католици, који су мање-више задовољни статусом кво, видјеће предности у јединственој Ирској”, рекао је Варадкар.
“И све више и више ћете видјети либералне протестанте, либералне унионисте како почињу да се питају гдје се највише осјећају код куће”, рекао је он. “Да ли у националистичкој Великој Британији која говори о евентуалном поновном успостављању смртне казне и таквих ствари, или у заједничкој европској кући и Ирској?”.

Ирски министар вањских послова Сајмон Ковенеј јуче је у Белфасту оптужио Џонсона да “намјерно” Велику Британију “доди у чеони судар” са ЕУ.

Године 1988. потписивањем споразума “Велики петак” окончане су три деценије “превирања” у Сјеверној Ирској, како је званично названо смротносно насиље између националистичких (католичких) републиканаца – присталица ирског уједињења, и лојалних униониста (протестаната) – заговорника вјерности британској круни.

Ирска страхује да би се у случају изласка Велике Британије без споразума са ЕУ поново успоставила копнена граница и контрола између Сјеверне Ирске и Републике Ирске, што би могло изазвати поновно избијање насиља.

ИЗВОР: БЕТА

Related Posts