fbpx
Вијести, Свијет

Британска краљица и свјетски лидери обиљежили 75. годишњицу Дана “Д”

Off 3
Foto: Sky News

Поводом 75. годишњице Дана “Д” у Портсмуту је одржана комеморација, на којој је британска краљица Елизабета Друга заједно са свјетским лидерима, укључијући предсједника САД-а Доналда Трампа и њемачку канцеларку Ангелу Меркел, одала почаст ветеранима искрцавања у Нормандији.

Краљица, принц Чарлс, предсједници и премијери устали су како би аплаудирали ветеранима и њиховим капутима који су украшени одликовањима, док су стајали на великој позорници поред почасне гарде, након што је приказан филм о искрцавању у Нормандији.

“Ратна генерација – моја генерација – отпорна је и задовољство ми је да будем са вама данас у Портсмуту. Херојство, храброст и жртва оних који су изгубили животе у Другом свјетском рату никада неће бити заборављени”, изјавила је краљица Велике Британије

Елизабета Друга захвалила је ветеранима у име Велике Британије и цијелог свијета.

Церемонији су присуствовали и британска премијерка Тереза Меј, предсједник Француске Емануел Макрон, канадски премијер Џастин Трудо, премијер Аустралије Скот Морисон, као и лидери и виши званичници из још десет земаља.

Више од 150.000 савезничних војника кренуло је 6. јуна 1944. године из Портсмута на пут према Нормандији, гдје је извршен напад из ваздуха, са мора и копна, који је на крају водио ка ослобођењу западне Европе од нацистичког режима.

Око 300 ветерана који су учествовали у искрцавању, у историји познатом као Дан Д, вечерас ће пловити од Портсмута преко Ламанша, а пратиће их пловила Британске краљевске морнарице и борбени авион из Другог свјетског рата.

У Нормандији ће бити одрађена симулација слијетања, у којој ће учествовати британске ваздухопловне снаге, падобранци француске војске и ветерани Другог свјетског рата.

Related Posts