fbpx
БиХ, Вијести, ЕУ

Брегу: ЕУ никада неће бити комплетна без Западног Балкана

Off 5

Европска унија (ЕУ) без Западног Балкана никада неће бити комплетна. ЕУ би требала заузети много чвршћи политички и стратешки приступ у региону, поручила је генерална секретарка Вијећа за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу, говорећи данас на ГЛОБСЕЦ форуму у Братислави, преноси Anadolu Agency (АА).

Међутим, не може се претпоставити да ће уобичајени ангажман обезбиједити стабилност на Западном Балкану.

Сматра да би ЕУ требала заузети много чвршћи политички и стратешки приступ у региону.

“Окренимо се од ‘геопоетике’ ка геополитици. Европска унија мора бити спремна да Западни Балкан заиста постави као свој геополитички приоритет и да политички сукоб на Западном Балкану обликује као борбу за или против Еуропе. Овакав приступ помоћи ће да се одржи стабилност и утицај у сопственом, проблемима оптерећеном дворишту”, казала је Брегу, говорећи на форуму, заједно са предсједницима Црне Горе и Србије, Милом Ђукановићем и Александром Вучићем, те министрицом вањских послова Бугарске Екатерином Захариевом на панелу “Западни Балкан, удаљавање од Европе?”.

Западни Балкан, нагласила је, припада европском ланцу вриједности и мора чврсто остати на путу демократије, слобода, права појединаца и одрживог развоја.

“Ако је Европска унија посвећена заједничкој будућности, и ако су економије Западног Балкана такођер посвећене заједничкој будућности, нема разлога да процес интеграције буде ограничен или заустављен. Дуго чекање на вратима Европе у великој је мјери утицало на регион. Уједињене нације процјењују да би до 2050. године Западни Балкан могао изгубити 14 посто свог тренутног становништва. Одлив висококвалификоване радне снаге је посебно забрињавајући, јер га у огромној мјери чине млади и висококвалификовани радници и стручњаци, што не изненађује, с обзиром да је стопа незапослености младих (преко 35 посто) више него двоструко већа од исте стопе у ЕУ”, додала је генерална секретарка Вијећа за регионалну сарадњу.

Да би се то промијенило, нагласила је Брегу, а негативни трендови преокренули, није довољно обављати задатке само ради бирократских процеса и квантитативних мјерила.

“Морамо тежити провођењу опипљивих, неповратних, структуралних реформи које ће Западни Балкан приближити стандардима Еуропске уније и тако заиста побољшати живот грађана”, закључила је Брегу.

Рад Вијећа за регионалну сарадњу усмјерен је управо на омогућавање свеукупне трансформације економија Западног Балкана, кроз провођење Вишегодишњег акционог плана за регионални економски простор. Искораци направљени у погледу дигиталне интеграције и мобилности представљају стварно приближавање европским стандардима. Регионална интеграција је истовремено и припрема за будућу интеграцију у Европску унију.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže