fbpx
Вијести, Музика

Бреговић очарао публику концертом “Три писма из Сарајева”

Off 6
Bregovic koncert Tri pisma
Foto: Fena

Славни босанскохерцеговачки музичар Горан Бреговић одржао је концерт “Три писма из Сарајева” у сарајевској Скендерији.Посјетитељи су уживали у музици која спаја различите културе и на карактеристичан начин представља звукове нашег поднебља, гдје се сусрећу исток и запад.

Имали су прилилку чути виолину која се свира у три основна манира – кршћанском, класичном, како се свира класична музика – клезмер како свирају Јевреји – и оријентални начин, који је једна техника посве различита, којом свирају муслимани на Оријенту.

Бреговић је овај концерт писао у форми три писма, као три става, једно кршћанско, једно муслиманско и једно јеврејско.

Уз велики симфонијски оркестар Сарајевске филхармоније са хором и оркестром Горана Бреговића наступили су врхунски виолинисти Герсхон Леизерсон из Тел Авива, Зиед Зоуари из Туниса и Мирјана Нешковић из Београда. Специјални гост била је изворна група “Сифет & Мехмед” из Живиница.

Првобитно концерт је требао бити одржан на Бијелој табији, али због неповољне временске прогнозе промијењена је локација.

Бијела табија била је жеља Бреговића јер зна да је то “најљепше мјесто с којег се може видјети град“. Зато се у протекла четири мјесеца радило на уређењу посебног амбијента на табији, у којем је публика, захваљујући резервној опреми, ипак могла уживати и у дворани „Мирза Делибашић“.

Први пут овај концерт је изведен 2017. године у Паризу.

Након тога је извођен у најпрестижнијим концертним дворанама широм свијета, у Лондону, Прагу, Риму, Буенос Аиресу, Чилеу, Мексико Ситију, Сан Франциску, Москви, Минску, Кишњеву, Сиднеју, Истанбулу, Мадриду, Загребу, Београду, Подгорици, Скопљу, те је овај концерт у Сарајеву био својеврсна круна свјетске турнеје „Три писма из Сарајева“.

Извор: Фена

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže