fbpx
БиХ, Вијести

БиХ почиње с провјером аутодијелова који улазе у земљу

Off 7
Autodijelovi
Ilustracija (www.eistra.info)

Министарство комуникација и промет БиХ је крајем ожујка ове године објавило одлуку о најнижим техничким захтјевима за новопроизведена и кориштена возила при хомологацији типа возила и хомологацији појединачног возила, те за дијелове, уређаје и опрему возила при хомологацији типа.

Овом одлуком се прописују најнижи технички захтјеви за новопроизведена и кориштена возила у процесима хомологације типа возила и хомологације појединачног возила, те за диjeлoвe, урeђaje и опрему возила у процесу хомологације типа.

Данас је у Сарајеву, с тим у вези, одржан радни састанак с увозницима и произвођачима дијелова, уређаја и опреме за возила у БиХ. Други ће бити одржан сутра у Бањој Луци. Након тога ће се провести и завршно тестирање информацијског сустава за хомологацију дијелова.

Зоран Андрић, помоћник министра комуникације и промета БиХ, подсјетио је на одлуку која је раније донесена, а којом се, између осталог, прописују технички стандарди које морају посједовати возила која се увозе у БиХ.

“Један дио те одлуке тиче се и резервних дијелова који се стављају на тржиште БиХ. Одлуком је предвиђено да оригинални резервни дијелови који се стављају на тржиште пролазе један поступак провјере исправности, што досад није рађено када је БиХ у питању”, појаснио је Андрић.

Према његовим ријечима, од рујна, односно просинца, овисно о којим дијеловима се ради, почиње се с провјерама.

“Предвиђено је да сустав буде у потпуности електронски”, рекао је Андрић.

Драго Талијан из Центра за моторна возила, који је носитељ конзорција који обавља административне послове у области хомологације, изјавио је да ће дијелови, који буду обухваћени одлуком, морати проћи провјеру прије него што буду пуштени на тржиште БиХ.

“Данас смо направили састанак с увозницима дијелова, да се припремимо за оно што предстоји и да не буде застоја у раду. Дијелови до сада нису били подвргнути провјери и на наше тржиште је могло доћи било што. Због свих проблема које имамо у промету, Министарство је одлучило укључити једну групу дијелова који представљају суставе од значаја за сигурност у возилу. У првој групи почињено с дјечијим, сједалицама, кацигама итд”, рекао је Талијан.

Навео је и да ће у наставку у провјере бити укључено више од 40 дијелова.

О значају провјере дијелова говорио је и Мирсад Јашарспахић, потпредсједник Господарске коморе ФБиХ. Појаснио је да је рок примјене за неке дијелове 90, а неке 180 дана, од ступања на снагу одлуке.

“Циљ је да сви дијелови који уђу на тржиште БиХ буду у складу са свим нормативима који се преузимају од Еуропске комисије, односно да дијелови који се уграђују у аутомобиле у БиХ буду сигурни онолико колико су сигурни у другим дијеловима Еуропе”, рекао је Јашарспахић.

Извор: Агенција Анадолија/БХРТ

Related Posts