fbpx
БиХ, Вијести

БиХ поново на списку најзагађенијих

Off 3
Gacko smeće
Foto: Dragana Mihić/BHRT

На основу података о загађености зрака, Босна и Херцеговина је поново на списку најгорих. Према подацима изнесеним у анализи ГРИНПИСА, термоелектране и индустрије, које спаљују угаљ и нафту, одговорне су за двије трећине жаришта антропогених емисија сумпор диоксида.

Из Центра за екологију и енергију БиХ истичу да су подаци о загађењу ваздуха у Босни и Херцеговини показатељи да нисмо ништа урадили о питању смањења загађености сумпордиоксидом.

ДЕНИС ЖИШКО, Центар за екологију и енергију БиХ

“На списку смо негдје 24, али морамо узети у обзир чињеницу да смо ми јако мала земља са малим бројем емитера сумпор диоксида тако да кад би се поредило по величини капацитета и свега ми би били далеко више на том списку.”

А рјешење је, како наводи наш саговорник једноставно.

ДЕНИС ЖИШКО, Центар за екологију и енергију БиХ

“Треба само политичка воља доносиоца одлука у Босни и Херцеговини који управљају термоелектранама које нас убијају већ годинама.

Aнкетирани грађани су забринути, али и свјесни одговорности.

Пулмолог истиче да љети већи проблем представљају алергијске реакције, но скреће пажњу на штетан утицај загађеног ваздуха.

ТЕУФИК ХАЏИОСМАНОВИЋ, пулмолог

“Mоже да доведе и до кочења тих цилија које су уствари одговорне за чишћење нашег респираторног тракта, настанка веће количине слузи које због дуготрајне изложености таквим тварима доводи до појаве хроничне опструктивне плућне болести.”

Загађење ваздуха и проблем климатских промјена дијеле исто рјешење, које подразумијева престанак улагања у фосилна горива и коришћење безбједних и одрживих извора енергије, наводе аналитичари Греенпеаце-а, према којима Босна и Херцеговина спада у најзагађеније земље.

Извор: Ана Самарџић/БХРТ

Related Posts