fbpx
БиХ, Вијести

БиХ и пут ка НАТО-у: Шта је заправо договорено?

Off 3
NATO BiH
Ilustracija

Да ли ће Босна и Херцеговина активирати МАП и наставити приближавање НАТО-у? Кроз призму овог питања, опозиција у оба ентитета етикетира политику лидера СНСД-а и СДА углавном као капитулацију или прављење уступака у потписаном споразуму о формирању власти.

Трећи принцип из споразума о формирању власти на нивоу Босне и Херцеговине, који су 5. августа потписали предсједници СНСД-а, СДА и ХДЗ-а, предвиђа оквир за даљу сарадњу у вези с наставком НАТО пута БиХ.

Потврду постојећег консензуса о важности напретка БиХ на путу ка ЕУ и НАТО Савезу поздрављају у Амбасади САД-а у БиХ. Но, одређене нејасноће вежу се за упућивање Годишњег националног акционог плана. Из НАТО штаба у Сарајеву очитовали су се ставом да бх. властима стоје на располагању у даљим корацима у односу НАТО-а и БиХ.

Процјена војнополитичког аналитичара Ђуре Козара је да би по формирању Савјета министара већ до краја године могао бити послан редуковани годишњи план. Но, професор бањалучког универзитета Милош Шолаја сматра да споразум није донио епохална помјерања у смислу позиција спрам НАТО-а.

Што се тиче затварања ОХР-а, из ове институције напомињу да је на Савјету за имплементацију мира, Савјету безбједности УН-а и на високом представнику да процијене јесу ли испуњени услови за гашење ОХР-а.

Из овог кабинета поручују да је највећи допринос који бх. политички лидери могу дати одлуци о укидању ОХР-а престанак са деструктивним политикама које продубљују подјеле.

Извор: Едина Нурикић/БХРТ

Related Posts