БиХ, Вијести

БиХ: Више од 180 овисника о дрогама се обратило линији за помоћ

Off 12
Sarajevo, Bosna i Hercegovina - 25. juni 2019.: U Bosni i Hercegovini su se u posljednje dvije godine 183 ovisnika o drogama obratila za savjet i podršku pri liječenju. Među njima je bilo 17 posto maloljetnika, pokazala je analiza besplatne i anonimne telefonske linije za problematiku ovisnika ( Udruzenje "Proslavi oporavak" - Anadolu Agency )

У Босни и Херцеговини су се у посљедње двије године 183 овисника о дрогама обратила за савјет и подршку при лијечењу. Међу њима је било 17 посто малољетника, показала је анализа бесплатне и анонимне телефонске линије за проблематику овисника.

Линију је 26. јуна 2017. године отворило Удружење за ресоцијализацију бивших овисника “Прослави опоравак” са сједиштем у Сарајеву с циљем пружања информација о могућностима лијечења и ризицима који настају услијед овисности о дрогама.

Током двогодишњег периода пружено је 927 сервиса, од чега 43,5 посто овиснициа, а 51,9 посто члановима породице.

Овисници више траже помоћ него раније

Анализа рада линије, тренутно једине овог типа у БиХ, показала је да је у 81,7 посто случајева разлог контактирања потреба за лијечењем, односно уласком у фазу опоравка, док је десет посто позива било информативне природе.

Борислав Гоић, предсједник Удружења “Прослави опоравак”, у разговору за АА је истакао да се број сервиса у односу на период прије отварања линије повећао осам пута.

“Хелплине је на неки начин омогућио грађанима БиХ који имају проблема с овисношћу или њиховим најближим да се слободно јаве и питају шта направити у новонасталој ситуацији. Јако тешко данас признати да имате проблем и да требате нешто направити по том питању”, рекао је Гоић.

Истакао је да је телефонска линија за помоћ отворила могућност људима да се анонимно и бесплатно јаве и добију савјет шта чинити у новонасталој ситуацији, будући да велики постотак њих није био ни на каквом облику лијечења, односно терапије.

Foto: Mustafa Öztürk – Anadolu Agency

Сервиси се пружају и у савјетовалишту удружења, а поред ових активности унутар реализације пројекта “Бирам опоравак” посебан приоритет су биле кампање у руралним подручјима гдје сматрају да су људи још више маргинализовани и теже се одлучују да потраже помоћ.

“У данашње вријеме када размишљамо о проблему овисности о дрогама морамо размишљати и о маргинализацији која прати људе који све то узимају и који су овисни, који на неки начин не желе да иду у неке јавне институције, установе, да први пут кажу да имају проблем и да желе нешто направити по том питању”, истакао је Гоић.

Велики број овисника прву дрогу узело прије 14. године

Анализа је показала да је доб првог узимања било какве психоактивне супстанце у готово 50 посто случајева између 14 и 18 година, а забрињавајући је податак да је око 20 посто овисника прву психоактивну супстанцу узело прије 14. године.

Гоић истиче да је у претходне двије године чак 17 посто сервиса пружено малољетницима те да овисници сада траже помоћ по први пут много раније.

“Потребно је превентивно дјеловати да се доб првог узимања помакне што је могуће више јер је познато да је, уколико се крене у младом добу, велика могућност да се овисност и развије. Код особа старијих од 25 година могућност развијања овисности је мања”, истакао је Гоић.

Екстремно велик број корисника канабиса

Иако не располажу званичним подацима о овисничкој популацији у БиХ, из овог удружења наводе да је пружен “ексретмно велики број” сервиса корисницима амфетамина, (38,3 посто) и канабиса (44,4 посто), док је забиљежен пад хероинских овисника који траже помоћ (20 посто).

“Сматрам да су амфетамини јако доступни на тржишту у БиХ. Мислим да је сама овисност о амфетаминима доста проблематична. Ми видимо велике проблеме у развоју тих људи. Јако велике проблеме када требамо с њима радити на мотивацији. Сам по себи, амфетамин је јако штетна дрога”, појаснио је предсједник удружења.

Тврди да се у БиХ у великој мјери злоупотребљава канабис, познат и као марихуана поготово код младих у комбинацији са алкохолом, аналгетицима или бензодиазепинима.

“У посљедње вријеме се употреба канабиса све више релативизира. О канабису се све више говори као о некој чудесној биљци. Наука је доказала да се медицински канабис конзумира само за пацијенте који болују од мултипле склерозе и пар болести, да он углавном не лијечи болест, него третира неке симптоме те да је конзумација канабиса изузетно штетна при развоју младе особе. Када питамо људе која је била дрога с којом су ушли у овисност, чак 90 посто њих рекло да је то био канабис”, истакао је Гоић.

Додао је да је породица кључан фактор у процесу оздрављења, будући да готово 64 посто овисника живи с родитељима.

“Ту је јако велики фокус, јер сам овисник пуно пута неће исказати мотивацију, али се у комбинацији са свјесношћу унутар породице то засигурно може. То није безнадежна борба. Често је јако тешка, али морамо имати наду и показати да излаз постоји и да је стварно и научно доказан. Постоје људи, методе… Ништа није изгубљено, али се морају узети ствари у своје руке, потражити помоћ и кренути путем опоравка”, поручио је Гоић.

Удружење “Прослави опоравак” је анализу рада отворене линије припремило поводом 26. јуна, Међународног дана борбе против злоупотребе дрога и незаконите трговине дрогама, а више информације ће бити представљено на данашњој конференцији за медије.

Хелплине 0800-28 000 и савјетовалиште за помоћ овисницима и њиховим породицама је отворено сваког радног дана од 8 до 16 сати.

АУТОР: АЛМА ЦЕКОВИЦ/АНАДОЛИЈА

Related Posts