fbpx
БиХ, Вијести

Билино поље спремно за Сарајево: Стадион на располагању у пуном капацитету

Off 8
Bilino polje spremno za Sarajevo: Stadion na raspolaganju u punom kapacitetu
Zenica, Bosna i Hercegovina - 01.08.2019. : U toku su pripreme stadiona "Bilino polje" u Zenici na kojem će 8. augusta Fudbalski klub "Sarajevo" ugostiti bjeloruski "BATE Borisov" u okviru trećeg kola kvalifikacija Evropa lige ( Haris Badzic - Anadolu Agency )

У току су припреме стадиона “Билино поље” у Зеници на којем ће 8. аугуста ФК Сарајево угостити бјелоруски БАТЕ Борисов у оквиру трећег кола квалификација Европа лиге. Домаћу утакмицу трећег кола квалификација Европа лиге ФК Сарајево одиграће на зеничком стадиону, обзиром да Олимпијски стадион Асим Ферхатовић Хасе не испуњава потребне услове.

Генерални секретар НК Челик Исмар Хускић рекао је како је НК Челик, у чијој надлежности је стадион “Билино поље”, суорганизатор овог сусрета те да се врше све потребне припреме за одигравање меча.

Ми смо суорганизатори свега тога. ФК Сарајево се натјече, а што се тиче терена и организације ми смо техничка потпора, да стојимо на располагању људима из ФК Сарајево онолико колико то пружају могућности данашњег бх. ногомета. Сарајево је направило велики искорак, цијенимо њихов резултат и труд и жељу да се сусрет одигра у Зеници. Ми смо на диспозицији да урадимо шта можемо, припреме теку добро, ради се марљиво.

Додао је да су у Зеници успосленици ФК Сарајево, који сваки дан на стадиону проводе више сати и заједно раде на ономе што правила и пропозиције УЕФА-е захтијевају од њих.

Што се тиче терена, ту је наша фирма која свакодневно одржава травњак, а што се тиче осталих ствари у организацији, тај технички дио помажемо колико можемо. Утакмице ногометне репрезентације БиХ на нашем стадиону испуњавају све увјете, тако да ни у овом сусрету неће ништа мањкати.

Хускић је казао како сви клубови који имају амбицију да играју у европским такмичењима углавном пријављују стадион “Билино поље” као мјесто одигравања сусрета европских такмичења, с обзиром да мали број стадиона у БиХ испуњава потребне увјете.

Све иједан клуб у БХ Телецом Премијер лиги који сматра да се може такмичити у европским такмичењима, пријављује наш стадион. Ми редовно добијамо дописе прије почетка сезоне, сви у суштини пошаљу нама допис, уколико њихов клуб изађе на међународну сцену, да своје сусрете игра на ‘Билином пољу’. Ми смо по том питању сусретљиви, излазимо сусрет максимално свим нашим клубовима, тако и ФК Сарајево.

Bilino polje spremno za Sarajevo: Stadion na raspolaganju u punom kapacitetu

Foto: Haris Badzic – Anadolu Agency

Он је казао како су добили службену понуду, која је задовољила њихове потребе и потребе ФК Сарајево.

Нашли смо заједнички језик и не видимо ништа лоше у томе што ће они играти у Зеници. ‘Билино поље’ је у трећој категорији стадиона по УЕФА-иним и ФИФА-иним стандардима те је ту низ чињеница који доказују да смо у тој трећој категорији, од улаза на стадион, баријера, капацитета стадиона, ВИП мјеста, мокрих чворова, студија, сала за конференције, новинарских мјеста унутар стадиона… Све су то ствари које задовољавају стандарде, што очито на неким стадионима није случај, нажалост. Надамо се да ће у скорије вријеме град Сарајево, ФК Сарајево, Ногометни/Фудбалски Савез Босне и Херцеговине заједно с институцијама наћи адекватно рјешење да ФК Сарајево будуће сусрете игра на свом стадиону

Додао је да, уколико би ФК Сарајево прошло у наредне кругове такмичења, гдје би било потребно да стадион на којем се игра испуњава увјете за четврту категорију, постоји шанса да УЕФА “прогледа кроз прсте”.

Уколико ФК Сарајево прође, УЕФА је сусретљива и има праг толеранције. Он је много већи када је у питању Балкан, наши клубови и ногометни савези и наше државе, али и држава у региону. Имамо очигледан примјер прошле године када је ФК ‘Црвена Звезда’ прошла у групну фазу, а њихов стадион не испуњава увјете за четврту категорију па је УЕФА дала зелено свјетло да клуб ту годину игра на свом стадиону, али да наредну годину уклоне све недостатке. УЕФА је ‘слаба’ према балканским савезима и клубовима, покушавају да схвате ситуацију у нашој земљи и клубовима. Што се тиче НК Челик, ми ћемо максимално порадити и радимо свакодневно и годишње на уређивању и унапрјеђивању инфраструктуре на ‘Билином пољу’. У плану је изградња сјеверне и јужне тирибине, постоје планови и пројекти, али је и ствар инвеститора, града и Н/ФС БиХ да препознају тај пројекат, јер видимо да УЕФА и ФИФА пооштравају своје критерије и траже да стадиони буду у тим високим категоријама. Надамо се да ће у будућности не само ‘Билино поље’ него и други стадиони из године у годину напредовати и да ћемо имати што више адекватних стадиона у БиХ.

Генерални секретар Челика је поновио да ФК Сарајево преузима сву организацију, безбједносни аспект, продају улазница…

Bilino polje spremno za Sarajevo: Stadion na raspolaganju u punom kapacitetu

Foto: Haris Badzic – Anadolu Agency

МУП ЗДК ће бити на услузи, јер је јавни догађај, али не сумњамо у наше полицијске службенике који ће свој дио посла одрадити максимално добро како би се сви осјећали угодно и сигурно, али за све техничке детаље одговорни су у ФК Сарајево. Организација припада њима и то ће бити кроз наредне дане ријешено како би све прошло у најбољем реду, да се гледаоци осјећају лијепо и сигурно и да имају шта погледати на стадиону, лијепу и квалитетну утакмицу.

За сусрет је Сарајеву понуђен пуни капацитет стадиона, који износи 13.000 мјеста, с тим да се због сигурносних разлога тај капацитет смањи за пет до шест посто те ће на располагању бити око 11.500 мјеста.

Ми смо кроз нашу понуду Сарајеву навели да имају пуни капацитет стадиона, колико има мјеста, толико је и доступно. Што се тиче јужне трибине, гдје су наши домаћи навијачи ‘Робијаши’, ми смо упутили молбу да навијачи ФК Сарајево буду на сјеверној трибини, гдје су увијек до сада били, да наша јужна трибина остане за домаће навијаче или гостујуће навијаче клуба БАТЕ Борисов. Ми нисмо забранили нити једну трибину, када изнајмљујете стадион, изнајмљујете га у пуном капацитету са свом инфраструктуром.

На “Билином пољу” већ се ради и на припремама предстојећих сусрета ногометне репрезентације Босне и Херцеговине.

Из МУП-а ЗДК потврђено је да се ради на свим потребним активностима које ће омогућити да се овај сусрет одигра у сигурним увјетима те ће према процјенама овог министарства бити ангажован максималан потребан број полицијских службеника, те да ће, уколико буде потребе, затражити и помоћ полицијских службеника из других кантона и агенција, но више информација ће бити доступно у наредним данима.

Извор: Харис Бадзиц/Анадолу Агенцy

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže