fbpx
Сарајево Филм Фестивал, Филм

Билењки: Филмом ‘Тата’ желио сам дати глас жртвама сексуалног злостављања

Off 6
Foto: Fena

Филм “Тата” младог канадског редитеља Владимира Билењкија, који је поријеклом из БиХ и Хрватске, приказан је у оквиру програма БХ Филм овогодишњег 25. Сарајево Филм Фестивала (СФФ), а у том се остварењу Билењки бави темом сексуалног злостављања.

Радња филма почиње с Дебором која посјећује своју сестру тинејџерку Деанну у њиховој обитељској колиби, у ишчекивању доласка њиховог оца касно у ноћ. Док надокнађују заједничко изгубљено вријеме, Деборах и Деанна почињу откривати њихове скривене трауме.

Говорећи у разговору за Фену о том остварењу, Билењки каже да је инспириран причама сексуалног злостављања које је чуо кроз адолесценцију, а такођер и онима које су свједочиле жртве.

“Док сам дорађивао финалну верзију сценарија, у јавност су изашле бројне изјаве жртава сексуалног злостављања у Холлywооду што ме и више потакло на то да будем упоран у прављењу и ширењу овог филма колико год контроверзи долази с њим”, навео је он.

Говорећи о томе како се теме везане за сексуално насиље избјегавају, млади редитељ истиче да су људи генерално склони томе јер су такве теме неугодне.

– Иако је “Тата” фикцијски филм, инспириран је правим причама људи које су родитељи злостављали. Управо због тога што те теме настављају бити срамота о којој се не прича,  одлучио сам направити овај филм да дам глас онима који га немају. Вјерујем да је филм нарочито сада значајан и важан за ова времена када жртве сексуалног злостављања имају храбрости све више причати о томе, и што је најбитније да добијају и још већу потпору – подвукао је.

У осврту на наслов филма, Билењки  подвлачи да би ријеч тата требала означавати нешто лијепо и заштиту, док у овом остварењу има неку сасвим другачију димензију. Додаје да је тата лијепа ријеч ако је у контексту нормалне обитељи.

“Али у контексту овог филма, тата је сексуално злостављао старију сестру када је она имала година као и млађа сестра, стога ријеч тата поприма очито искривљено значење. Ставите се у позицију сестара које покушавају извући смисао из њихових осјећаја за њиховог тату, који су врло комплицирани због траума што их је проузроковао старијој кћери и које ће вјеројатно проузрочити и млађој. Осјећаји су комплицирани јер их је отац научио на то да прихвате сексуално злостављање, и иако ми као публика знамо да су његова дјела злонамјерна, сестре имају свакакве осјећаје према њиховој вези с татом. У филму можете уочити психозу која дође као резултат њихове везе с татом и како се његов долазак приближава”, појаснио је он.

Говорећи о свом професионалном путу, Владимир Билењки наводи да је завршио студиј филмске продукције на свеучилишту Yорк у Торонту. Након што је дипломирао, почео је радити на дугометражном филму “Тата” који је снимљен у околици Торонта, а премијерно приказан на Сарајево Филм Фестивалу.

“Већ с тринаест година филм сам видио као свој пут у животу јер сам тада схватио коју моћ приче могу посједовати, а нарочито кроз филм као медиј. Имајући у виду да сам одрастао једним дијелом у Канади и једним на Балкану, управо због тога имам циљ да правим филмове који су универзални”, нагласио је.

Владимир Билењки већи дио филма урадио је сам тако да потписује режију, сценариј, монтажу, музику, кастинг, анимацију… При продукцији му је помогао Брацо Калман, а главну улогу тумачи Маша Лиздек.

Када је ријеч о помоћи канадске владе, Билењки истиче да у Канади постоји државни фонд за филм који се зове Телефилм, али њихов ограничени фонд је тек недавно почео финансирати микро буџетне пројекте док још увијек преферирају финансирање познатих редатеља.

“Осјећао сам да нисам имао никакве шансе да ми Телефилм финансира пројект због теме филма, а да не спомињем да бих требао чекати годину да добијем њихов одговор јесам ли финансиран или не. Главни разлог што сам одлучио приватно финансирати филм је тај што прилика да снимам с глумицама, кинематографкињом и цијелом екипом је могла исклизнути да нисам  што је прије могуће почео са снимањем”, закључио је Билењки.

Извор: Фена

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže