fbpx
БиХ, Вијести, Околиш

Беч: Пројекат “50 зелених фасада”

Off 6

Град Беч интензивном планском садњом зеленила и претварањем сваке могуће површине у зелену, успјешно прочишћава зрак и снижава температуру у граду. А однедавно је стартао и пројект “50 зелених фасада”.

Очекује се да ће Беч у будућности бити све топлији љети. Зелене зграде и фасаде снижавају осјећај топлоте за чак до 13 ступњева Целзија. Посебице дуж тротоара, зеленило има позитиван утјецај на микроклиму. Град Беч је то препознао, па ће 50 бесплатних зелених фасада у будућности расхлађивати његове становнике, али и прочишћавати зрак.

Град Беч финанцира првих 50 зелених фасада, а заинтересирани станари се пријављују на конкурс.

“Циљ је да покажемо како у густо насељеном дијелу града, десетом дистрикту Фаворитен, можемо да осигурамо инфраструктуру на улицама. Постоји много подручја без икаквог дрвећа, обложених бетоном и асфалтом, паркинзима итд. И то су климатски врло осјетљива подручја у том дистрикту. Станари зграде добију сву ту зелену опрему и систем бесплатно, тако да немају трошкова. Али се морају бринути о одржавању. То је јако важно јер овај систем захтијева бригу. “, каже Јурген Прајс (Јурген Преисс) из Одјела заштите околиша Града Беча.

Озелењивање фасада, садња дрвећа и проширење зелених површина су детаљно разрађени стратегијом за урбане отоке топлоте која садржи 37 конкретних мјера.

“Прије двадесет година почели смо размишљати о урбаној клими. Направили смо истраживања уз помоћ авиона, правили инфрацрвене фотографије које смо анализирали и открили да у граду постоје урбана острва топлоте којима се морамо посветити. И схватили смо колико је важно очувати проток ваздуха унутар града, развити зелена крила, вентилацију унутар града, и бринути се о зеленој и плавој инфраструктури”, рекао је Прајс.

Почели су 2010. године на згради Одјела за управљање отпадом МА 48. Фасада је реновирана и постављена је зелена фасада површине 850 метара четворних.

“Тада смо открили како зелена инфраструктура спречава продор врућег ваздуха у зграду. Око 50% топлотног тока је смањено љети и за четвртину зими. То је уједно термоизолација и климатизацијски систем за зграду. Важно је и то што расхлађује јавни простор ван зграде”, наглашава Јурген Прајс. Беч ће наредних година добити више од 13 хектара нових паркова, а већ сада их има 850. Планирана је и садња 3.000 дрвећа годишње ради смањења „урбаних отока топлоте“ у којима се љети измјери и до 12 ступњева више него у приградским дијеловима. А градске власти већ су одобриле новац за нове зелене фасаде.

За одржавање једне овакве фасаде мјесечно се издваја око 25 еура које плаћају станари зграде кроз редовне трошкове одржавања зграде. Уколико се овај пројект покаже успјешним, од јесени ће бити доступан и другим градовима широм Аустрије.

Related Posts