fbpx
БиХ, Вијести

Бертон: Мисија ОСЦЕ-а нема мандат да бира или смјењује чланове ВСТВ-а

Off 2
Foto: Arhiv (Fena)

Мисија ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини нема мандат да бира или смјењује чланове Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) БиХ или на други начин обавља дужности у оквиру законских овлаштења Вијећа, изјавио је медијима шеф Мисије ОСЦЕ-а у БиХ Брус Бертон.

Нјегова реакција је услиједила након што је Наша странка затражила оставке чланова ВСТВ-а, а од ОСЦЕ-а да именује привремену управу ВСТВ-а.

Бертон је подсјетио да је Опћи оквирни споразум за мир у БиХ успоставио Мисију као једно од тијела одговорних за пружање подршке осигурању трајног мира у БиХ и на тај начин за изградњу стабилне, сигурне и демократске државе.

“Што се тиче правосуђа, кључне одговорности Мисије су подршка развоју ефикасног, одговорног и инклузивног правосудног сектора у БиХ, у складу са међународним стандардима”, нагласио је Бертон.

Та подршка Мисије често долази у облику праћења институција, извјештавања о уоченим налазима и представљања тих налаза најодговорнијим властима, од којих се тражи да проведу све потребне реформе, али Бертон напомиње да то такођер значи да је Мисија понекад критична у процјени институција када има истинске забринутости.

У том контексту, прије два дана Мисија је, с Делегацијом Европске уније у БиХ и Амбасадом Сједињених Америчких Држава у БиХ, послала писмо ВСТВ-у у којем су навели уочене забрињавајуће појаве у провођењу реформе правосуђа.

Такођер, уочене су и неке недосљедности у процесу именовања судија и тужилаца, што у коначници утиче на одговорност институције, као и на ефикасност правосудног система у цјелини, подвлачи Бертон.

“ВСТВ као тијело задужено за именовање судија и тужилаца, али и за креирање, оцјењивање и дисеминацију правосудне политике у БиХ, мора представљати покретачку снагу у реформи правосуђа и мора осигурати највиши ниво професионализма, транспарентности и одговорности”, сматра Бертон.

Како је у изјави за Фену казао шеф Мисије ОСЦЕ-а у БиХ, узимајући у обзир да је ВСТВ потпуно независно тијело без даљњег извршног надзора, чланови и институција требају дјеловати и бити виђени да дјелују, у складу с највишим етичким стандардима.

“Високо судско и тужилачко вијеће БиХ би требало да буде поуздана, транспарентна и независна институција која служи као чувар и заштитник владавине права у БиХ”, закључио је Бертон.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže