fbpx
Вијести, Свијет, Туризам

Белгијски хисторијски град Буржес жели смањити број туриста

Off 1

Становници Буржеса, највећег града у регији западна Фландрија, спремају се да смање доласке туриста у овај белгијски град који има 117.000 становника, од чега их око 20.000 живи у заштићеном хисторијском средишту, које се на налази на УНЕСКО-вој листи Свјетске културне баштине.

Насељен је Фламанцима који говоре дијалект низоземског језика, јавља Анадолија.

Градоначелник Дирк Де Фа рекао је да је број туриста који посјећују град три пута већи од броја становника, те да би број посјетитеља требао бити ограничен због потешкоћа.

“Потребно је да контролишемо доласке туриста. Не желимо да се Бругес претвори у Дизниленд”, поручио је Де Фа.

Де Фа је рекао да умјесто дневних посјета туриста треба подстицати хотелске капацитете у граду и подстицати “масовне посјете” да би се остварио приход. У том контексту, одлучено је да се прекину рекламне и промотивне кампање везане за дневне излете.

Такођер, сматра и да би требало смањит број бродова за крстарење који долазе у луку у близини Буржеса, захтијевајући од њих да пристану радним данима умјесто викенда, када је јако велики промет у овом белгијском граду.

С друге стране, становници Буржеса се такођер жале да постоје само туристичке продавнице у центру града. Жале се да имају потешкоће када желе купити неке потрепштине за кућу јер су центар града преузеле туристичке радње.

Мали хисторијски град, који је на листи свјетске културне баштине УНЕСКО-а, прошле године је посјетило око 8,3 милиона људи. Дневно у просјеку град посјети до 60.000 туриста.

Град је привлачан туристима јер је богат лијепом и очуваном средњовјековном архитектуром.

Лука Бругеа имала је кроз хисторију велики привредни значај због којега су га крајем 19. стољећа звали и главним трговачким градом свијета.

Related Posts