fbpx
БиХ, Вијести

Бајтал за “Један”: Правна држава не постоји

Off 8
Foto: BHRT

Ми смо друштво у којем нема правне државе, оцјењује у интервјуу “Један” филозоф и социолог Есад Бајтал. Бајтал сматра да су корупција и безакоње у Босни и Херцеговини достигли забрињавајућу тачку и да је тешко ускоро очекивати промјене набоље.

“По логици ствари, не можете се с корупцијом обрачунати уколико немате законске могућности, легислативу и могућност да је користите. Ево видимо ову аферу, а није једина, око судства, правосуђа и неких структура и неких индивидуа. Видимо како ствари стоје у тој бранши. Са становишта те пометње коју тамо видимо и тога шта се тамо догађа, тешко је очекивати да се нешто може подузети с аспекта употребе легислативе, права, закона и тјерања ствари у правцу правде и борбе против мита и корупције”, оцјењује Бајтал.

ПОЛИТИЧКЕ КОАЛИЦИЈЕ – МИЈЕШАЊЕ УЉА И ВОДЕ

На политичкој сцени у БиХ не можемо очекивати нешто ново, а свако из БХ блока ко одлучи да уђе у коалицију са Странком демократске акције (СДА), Хрватском демократском заједницом БиХ (ХДЗ БиХ) и Савезом независних социјалдемократа (СНСД), биће дио интересне игре, сматра Есад Бајтал.

Политичке странке, према његовом мишљењу, не треба да улазе у власт само да би биле дио ње, већ се требају борити за “узимање власти на изборима”, како би реализирале своје програме.

“У принципу мислим да социјалдемократија и ово што је на другој страни политичког поља у БиХ, да су то уље и вода. Ту нема ничег заједничког. Свако ко улази у власт са овим десним етно-блоком, унапријед зна да нема довољно руку, да не може ништа изгласати, да не може реализирати ниједан сегмент властитог програма. Ако, ипак, одлучи да улази тамо гдје ништа неће промијенити, онда је то интересна, а не идејна игра”, оцјењује Бајтал.

ИЗ БиХ СЕ НЕ ОДЛАЗИ, ВЕЋ БЈЕЖИ

У БиХ, према мишљењу Есада Бајтала, постоји диригирани страх. Владајуће политичке елите, како тврди овај доктор филозофије, плаше грађане и на сцену изводе “ненормалне концепте који воде сукобима” и иза њих се скривају.

“Постоје снаге које инсистирају на фашистичком систему вриједности. Оне опстају на њему. Оног тренутка кад се измакне тај систем вриједности, кад он не буде подлога на јавној, друштвеној и политичкој сцени, њих више ту неће бити. Зато они инсистирају на искључивости, нетолеранцији, етнологици, клерологици и свим облицима узајамних људских односа који производе тензије, страх, психологију неизвјесности и безнађа и потребу бјежања из ове земље. Из ове земље се не одлази, већ се бјежи”, оцјењује Бајтал.

Есад Бајтал, доктор филозофије, социолог и независни истраживач, у интервјуу “Један” говори о социјадемократији, антифашизму, моралу друштва, образовању. Интервју “Један” на програму је вечерас од 21.00 сат на БХТ1.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže