fbpx
Вијести, Свијет

Бахаме погодила нова олуја: Још се 1.300 људи воде као нестали

Off 11
Bahami: Još se 1.300 ljudi vode kao nestali nakon oluje Dorian
GRAND BAHAMAS, BAHAMAS - SEPTEMBER 10: Debris lies around a damaged home in the aftermath of Hurricane Dorian on September 10, 2019 in Grand Bahama, Bahamas. The official death toll has risen in the time since to 50 people, but authorities have cautioned that number is likely to rise significantly as workers make their way through the ruins. ( Alejandro Granadillo - Anadolu Agency )

Нова олуја погодила је ураганом претходно разорене Бахаме, саопћио је Национални центар за урагане из Миамија (НХЦ).

Званичници НХЦ-а су упозорили како би се олуја у наредних неколико дана могла претворити у снажнију тропску олују.

У петак ујутро забиљежен је тропски поремећај изнад централних Бахама, уз вјетар брзине 45 километара на сат, а према процјени НХЦ-а, шанса је 80 посто да ће се олуја претворити у снажнију тропску олују.

Олуја се тренутно креће према Флориди брзином од 9 километара на сат преко Бахама. Очекује се да ће олуја добити на брзини кретањем сјеверозападно у петак, те би могла у суботу погодити Флориду.

На Бахамима се и даље 1.300 људи воде као нестали иако је почетком седмице саопћено да је ријеч о 2.500 особа.

На хиљаде особа и даље се налазе у склоништима на разним отоцима, а службени подаци показују да је у олуји која је Бахаме погодила 1. септембра погинуло 50 особа.

Ураган Дориан је погодио тај атлантски архипелаг као један од најснажнијих урагана у хисторији праћен вјетровима брзине од 298 километара на сат.

На Бахамима спасиоци и даље трагају за тијелима страдалих у прошлоседмичном налету урагана, а с отока и даље апелују за помоћ преживјелима.

Десетине хиљада људи на најпогођенијим отоцима Гран Бахама и Абако немају довољно хране нити склониште, а велик број људи путем друштвених мрежа и даље покушавају пронаћи нестале чланове породице.

Извор: Агенција Анадолија

Related Posts