fbpx
БиХ, Вијести, Суд и тужилаштво

Ађус: Жалбени поступак у предмету Младић требао би бити окончан до краја 2020. године

Off 4
Carmel Agius
Foto:

Жалбени поступак у предмету Ратко Младић требао би бити окончан до краја 2020. године рекао је предсједник Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, судија Кармел Ађус током подношења свог првог извјештаја о напретку Савјету безбједности Уједињених нација откада је ступио на ту дужност 19. јануара ове године. 

У свом обраћању Ађус је истакао најзначајније аспекте рада Механизма у протеклих шест мјесеци.

Тако је истакао да је у вези с најзначајнијим догађајима у резидуалном судском раду Механизма другостепена пресуда у предмету Караџић изречена 20. марта 2019. у огранку Механизма у Хаагу, истичући благовремено окончање поступка у овом значајном предмету.

Агиус је информисао Савјет и о солидном напредовању поновног суђења у предмету Станишић и Симатовић, у ком је од 18. јуна 2019. у току доказни поступак одбране.

У вези с поступцима у огранку у Аруши обавијестио је Савјет о томе да се очекује да ће претрес у поступку преиспитивања у предмету Нгирабатваре бити одржан у септембру 2019. Поред тога, очекује се да ће суђење у предмету Туринабо и други, који се води против пет особа оптужених за непоштовање суда, почети у октобру 2019.

Ађус изнио је низ запажања у вези с одговорношћу Механизма на пољу спровођења казни, истакавши да “правда није задовољена самим изрицањем пресуде” и “да, како бисмо имали трајан утицај на међународни мир и правду, морамо сви остати посвећени не само суђењима, жалбеним поступцима и активним судским процесима, него и ономе што долази послије тога“.

Позвао је државе чланице да помогну у вези с девет особа које је Међународни кривични суд за Руанду (МКСР) ослободио оптужби или пустио на слободу, а које су тренутно у Аруши, у надлежности Механизма, будући да ниједна држава још увијек није била вољна да их прими. Ађус је истакао да би “ове особе требале бити слободне да започну нови живот, будући да су издржале своје казне или никада нису ни биле осуђене”.

Са задовољством је примијетио да његово обраћање Савјету коинцидира са Даном међународног кривичног правосуђа. Истичући значајан рад међународних судова и трибунала, предсједник је изјавио да “међународно кривично правосуђе не представља одговорност само судова”, напомињући да “сви они који су посвећени владавини права играју кључну улогу у борби против некажњивости”.

Поново је истакао потребу чврстог става против оних који негирају легитимитет закључака Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ), МКСР и Механизма, посебно имајући у виду најновије случајеве негирања геноцида и ревизионизма. По његовом мишљењу, “међународно кривично правосуђе тиче се свих нас, због тога што је правда у служби мира, а мир се мора свакодневно одржавати”.

Агиус изјавио је да је ријешен да учини “све у својој моћи како би се до максимума довела способност Механизма да донесе смислену правду и испуни све аспекте свог мандата на ефективан и ефикасан начин” и изразио наду да ће Савјет наставити да пружа подршку Механизму, као што је до сада чинио.

Након предсједниковог обраћања, изјаве су дали чланови Савјета, као и представници Босне и Херцеговине, Хрватске, Руанде и Србије.

Извор: Анадолија (АА)

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže