fbpx
БиХ, Вијести

Африканка се удала у Рудо

Off 38

Млада Африканка Пенина Муриаси из Кеније није ни сањала да ће је случајни сусрет са Новаком Јаковљевићем из Рудог преселити на други континент.

Несвакидашња свадба овог викенда у општини Рудо између младе Африканке Пенине Муриаси и момка Новака Јаковљевића, који живи у овом мјесту. Свадба je приређена по народним обичајима овог краја уз кума и народну игру и пјесму. Изазвала је велику пажњу становника из Рудог и сусједних градова.

Новак Јаковљевић, младожења

“С обзиром да је у почетку била мало необична, изразила је жељу да научи српски језик. Био сам њен гост у Кенији мјесец дана, ја сам се вратио прије десет дана, а она је дошла прије три дана. Биће сада ту, ући ћемо у процедуру стварања породице како би добила наше држављанство, мада је ријеткост у њеној земљи да се црнкиње удају за бијелце. Најроби је град од шест милиона становника и ту је изузетна ријеткост видјети овакав случај. Ми смо дошли да бришемо те културолошке разлике, гастрономске и националне, да пружимо позитиван примјер Босни и Херцеговини како може да се формира суживот између различитих раса и различитих нација”.

Пенина Муриаси, млада

“Била сам пет пута до сада овдје, невјероватно је, разликује се од Кеније, различитост култура је прелијепа по мени. Свиђају ми се људи, кајмак, ћевапи, ракија и друго. Кенија је другачија земља, тамо имамо много животиња, дивљину, усјеве и много невјероватних атлетичара. Једноставно, морате да дођете да би то доживјели, буквално можете да додирнете мајмуне, храните крокодиле. Тренутно размишљамо да покренемо сопствени бизнис, али у другој земљи”.

За све госте, али и за кума прича о свадби дјеловала је нестварно, све до дана вјенчања када је млада из Кеније стигла на свадбу.

Младен Новаковић, кум

“Прије пар мјесеци, када ми је кум рекао да ће да буде свадба, дјеловало ми је помало нереално све то и необично. Данас је то доказ да љубав може да побиједи све границе, видимо једну несвакидашњу свадбу овдје код нас”.

Кажу да љубав не познаје границе, боју коже и да побјеђује баш све. Она права, искрена емоција умије да сруши и најтврђе зидове, а једна таква се догодила на овим просторима у Рудом.

Извор: Јована Боровчанин Ђуревић/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže