fbpx
Животни стил

Асос, древни град у Турској настањен прије 3.000 година

Off 8
Canakkale, Turska - 3. august 2019: Drevni grad Assos, na sjeverozapadu Turske, prvi put je nastanjen prije 3.000 godina kada je i otkriven, objavili su turski arheolozi. Gradić leži na kamenitom brdu, odakle se prostire pogled na Egejsko more i provinciju Canakkale. ( Burak Akay - Anadolu Agency )

Древни град Асос, на сјеверозападу Турске, први пут је настањен прије 3.000 година када је и откривен, објавили су турски археолози.

Градић лежи на каменитом брду, одакле се простире поглед на Егејско море и провинцију Канакале.

Турски археолози још од 1981. године непрекидно раде на ископавању, након што су то започели амерички истражиоци 1800-их година.

Нуретин Аслан, вођа тима археолога, изјавио је да у ископавањима учествују студенти археологије, архитектуре, али и страни истражиоци.

“Ове године ћемо направити додатне напоре да ископамо улице с транспортним мрежама у Асосу. Такође планирамо истражити и ископати светишта на отвореном”, рекао је Аслан.

Истакао је да је древни град добро очувани примјер старе грчке државе. Додао је да је су градска скупштина Асоса и театар најстарије грађевине своје врсте.

“Људи су од самог откривања живјели у овом граду. Древно пристаниште је једна од посљедњих лука које се користе и данас”, рекао је Аслан и додао да је, нетакнутом природном структуром, сеоском културом, древним рушевинама и луком, Ассос мјесто које сваке године привлачи много туриста.

Извор: Ердоган Кагатеј Зонтур/Анадолија

Related Posts