fbpx
Вијести, Животни стил

Археолози у Скеланима открили дијелове римског мозаика

Off 6
Foto: Fena

Група археолога која је радила на истраживању археолошког налазишта Римског муниципиума у Скеланима, открила је дијелове мозаика из трећег вијека нове ере који припрадају римском периоду.

Вођа тима који је протеклих дана обавио истраживања, археолог Ивана Грујић из Требиња, изјавила је да су истраживањем обухваћени остаци једног објекта из трећег или четвртог вијека, који је имао више функција.

“Ту је био административни центар, а истражена просторија била је веома луксузна и мислимо да је служила и за разне пријеме. Овај административни центар је служио за јавне послове. Овим се потврђује значај Римског муниципиума од првог до четвртог вијека. Истражени објекат има три апсиде и због тога је јединствен у Босни и Херцеговини, а за апсиде се везује и подно гријање”, појашњава Грујић.

Кустос Археолошког музеја “Римски муниципијум” у Скеланима, археолог Борис Радић, каже да је овогодишњим истраживањем повећан обим налазишта и проширено је према истоку.

“Установили смо да се урбана вила завршава једном великом апсидом, која је имала мозаике и подно гријање. Пронашли смо фрагменте уништених мозаика, али је сачувано ложиште од гријања. Овим истраживањем установили смо величину објекта на источној страни, а потребно је још истражити сјевероисточни дио, гдје очекујемо нове просторије и детаље”, рекао Радић.

Откривени мозаици су резултат наставка истраживања започетих 2008. године, када је на овом подручју откривен римски град.

Истраживање је обављено средствима Развојног програма Републике Српске.

Извор: ФЕНА

Related Posts