fbpx
БиХ, Вијести

Апели за помоћ умјесто помоћи државе

Off 9

За велики број обољеле дјеце хуманитарне акције једини су начин прикупљања средстава за плаћање лијечења ван Босне и Херцеговине. Правилници ентитетских завода здравствених осигурања прописали су лијечење о трошку завода само за одређене болести. Да ли је невладин сектор преузео улогу државе?

Да би направио овај корак Ајдин Жигоња имао је неколико тешких оперативних захвата ван Босне и Херцеговине. Ајдинова борба са тешким деформитетом кичме, траје од рођења.

“Народ је сакупио близу 200 хиљада еура… Ми помоћ државе, осим једног репрограма од 30 посто, нисмо имали, значи никакву…”, каже Ајдинов отац, Елвис Жигоња.

Након операције, додатни трошак је и одлазак у Турску на контроле, набавка специјалих ортопедских ципела. Наша земља има уговор са Турском о бесплатном лијечењу дјеце међутим, добити потребне образце и сагласности у кантоналном и федералном заводу готово је немогуће, тврди Елвис Жигоња.

“Када ти дођеш да узмеш тај образац, у кантонални и федерални завод, тај образац је немогуће добити. Дакле, ти тражиш нешто што ти траже у Турској дакле тражи се бхтр 4, 5 и 6. За тај образац у нашим институцијама нико не зна…” , наводи он.

Новца, тврде упућени, у здравству има. Само у Федерацији на годишњем нивоу, по основу уплата за здравствено осигурање, прикупи се око 1,9 милијарди марака. Имамо и европске законе којима се регулишу права пацијената, а опет апела за помоћ и хуманитарних акција је све више.

“Ако се не ријеши системски, ако се не повежу политика, новац и начин трошења, бојим се да ћемо за свако дијете увијек изнова морати организовати акције, умјесто системски ријешити проблем да се о томе више не размишља”, каже Марин Баго из Удружења “Футура”.

Надлежни ентитетски заводи о овој теми пред камерама нису жељели. У писаном одговору кажу да финансирају трошкове за лијечење неколико обољења, и то углавном оперaције нa срцу, трaнсплaнтaције, поремећaје у рaзвоју, те рaзличите урођене aномaлије.

“За упућивање осигураних лица на лијечење у иноземство, на годишњем нивоу за стварну потрошњу потребно је осигурати између 20 и 23 милиона КМ, док се извршење креће око 15 милиона и више, зависно од године и динамике испостављања рачуна на плаћање од ино клиника”, наводе из Фонда здравственог осигурања и реосигурања ФБиХ.

Из Фонда здравственог осигурања Републике Српске кажу да је Фонд у 2018.години учествовaо у финaнсирaњу лијечењa у инострaнству код 86 осигурaникa, зa штa је издвојено око 881.000 КМ. У овој години нa лијечење у инострaнство упућенa су 23 осигурaникa зa штa је издвојено 240 хиљaдa КМ.

У нашој земљи не постоје јединствени подаци о броју покренутих акција, као ни о средставима која се годишње прикупе. Хуманитарне акције морале би бити подршка системском рјешењу, а не готово па једино рјешење.

ИЗВОР: Анел Нурковић/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže