fbpx
БиХ, Вијести

АНП и књижење војне имовине

Off 8
NATO BiH
Ilustracija

Шта је АНП око којег се посљедних дана и мјесеци на бх. политичкој сцени подигла прашина? Да ли је то корак до чланства Босне и Херцеговине у НАТО или тек једна од успутних степеница на далеком НАТО путу који чека нашу државу?

Истраживали смо шта ће бити са књижењем војне имовине око које ни данас не постоји консензус а, која је, барем формално, један од увјета за добијање МАП-а.

Иако ни данас војне локације нису пренесене на бх. ниво, АНП је ипак одобрен крајем прошле године. Подсјећања ради, до данас су регистроване само локације које се налазе на територији Федерације БиХ, док ниједна није регистрована на подручју Републике Српске. Отпор овој ставци из Републике Српске нарочито је изражен након што је постала правоснажна пресуда Суда БиХ, којом РС мора укњижити право својине над касарном у Хан Пијеску на државу БиХ. Ова касарна, односно цијели њен комплекс је, иначе, један од највећих војних објеката у БиХ.

Министарство обране Босне и Херцеговине у сурадњи са Правобранитељством Босне и Херцеговине до сада је успјело да укњижи 33 перспективне војне локације, те кроз прикупљену имовинско-правну документацију створило предувјете да се овај процес настави и за преосталих 30 локација које до сада нису укњижене.

А познати су и ранији ставови Републике Српске да БиХ према Уставу БиХ нема своју имовину, те да се због тога неће дозволити да се имовина са територије Републике Српске укњижи на државни ниво. За БиХ се то показало као комплексно питање, не само из политичких већ и административних разлога, и оно ће и даље остати отворено, поручују стручњаци.

АЛИЈА КОЖЉАК, бивши војни представник БиХ при НАТО

Управо је то и био и један ос услова који је постављену Талину 2010 годиине по питању књижења војне имовине да се тестира способност инситуција БиХ да доносе одлуке.

Активирање Акционог плана у будућности може значити и повећање државног буџета, који је већ дуго „замрзнут“ на нивоу од 950 милиона марака годишње, што онемогућава повећање издвајања за одбрамбене трошкове, посебно у дијелу опремања, инфраструктуре и модренизације Оружаних снага.

Расположива средства у буџету одбране за 2018. годину, која обухватају и пренесена средства за одобрене пројекте у протеклом периоду, износе 307.23 мил. КМ, што је око 0.94% процијењеног ГДП-а за 2018. годину. С обзиром на то да ниво финансирања има благу тенденцију опадања и даље је незадовољавајућа структура трошкова.

А свака блокада трошења тог новца директан је удар на БиХ и Оружане снаге да помогну институцијама да изврше своју мисију, поручује бивши војни представник БиХ при НАТО-у Алија Кожљак.

АЛИЈА КОЖЉАК, бивши војни представник БиХ при НАТО

Мислим да то више није уоште тајна да имамо по први пут јаснио идентифициране веомс добре кооперанте односно парттнере Русије на Балкану.

Стицајем околности у сукоб је доведено једно политичко и једно правно питање, поручује помоћник минситрице одбране БиХ Сеад Јусић. Политичко се тиче одлуке о неутралности у Скупштини Републике Срспке, а правно се односи на законом дефиниране оквире БиХ који се морају поштовати.

СЕАД ЈУСИЋ

Крајње би неозбиљно било из било кмојих разлога који нису правно ваљнаио одустати од нечег за шта се БиХ одредила. Вјерујем да ће се тражити неки компромис с обзиром на политичку ситуацију коју имамо.

А доведена је у питање и функционалност институција БиХ, као и валидност досад постигнутих споразума, докумената, закона и аката, поручује бивши министар одбране БиХ Селмо Цикотић.

СЕЛМО ЦИКОТИЋ, бивши министар одбране БиХ

Мислим да је улазак у НАТО из више разлога, а то је могуће и доказати једна врста афирмације и РС у оквиру БиХ и српског народа и свих грађана.

Да ли је и НАТО стављањем овог захтјева о војној имовини можда показао да не жели БиХ у оваквом капацитету, питање је на које ћемо можда једног дана добити одговор, закључују наши саговорници.

Извор: МЕЛИСА ТЕЛЕТОВИЋ/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže