fbpx
БиХ, Вијести

Анимални отпад: Опасност за људе и природу

Off 10
Animalni otpad
Foto: Image by svein øverland from Pixabay

Босна и Херцеговина нема системско рјешење за одлагање анималног отпада. Сав отпад од 500 тона дневно, на подручју цијеле земље, затрпава се и одлаже у природу, угрожавајући тиме тло, ваздух и воду. Чак и када појединци или фабрике не поштују прописе, санкције углавном изостају.

Анимални отпад у Босни и Херцеговини одлаже гдје ко стигне, кажу у Центрима цивилних иницијатива (ЦЦИ), а да за то нема адекватних санкција.

“Конкретно у Тузли, Горња Тузла, имамо пријаве грађана да се малтене сваки дан коље пет јунади, свиње се кољу и све се то баца, тај отпад, у неку шуму која је, на жалост, још и приватна. Само је једна правоснажна пресуда донесена у Федерацији БиХ. Тако велики проблем, а однос никакав”, каже Џевад Глинац из ЦЦИ-а.

“Све имате обухваћено кроз законску регулативу, међутим, нико је не примјењује, не проводи јер не може ветеринарски инспектор Кантона Сарајево отићи на депонију да види како се горе затрпава и закопава анимални отпад”, каже оснивач компаније “Гризељ”, Томислав Гризељ.

Прва, најопаснија категорија је анимални отпад животиња, сумњивих да су обољеле, напримјер, од крављег лудила. Друга категорија је отпад животиња које угину од бруцелозе и других сличних болести, а трећа је отпад здравих животиња из клаоница.

Биолошки анимални отпад представља опасност за здравље људи и животиња и мора се радикално уклањати из околиша, погона и индустрије, јер у себи носи узрочнике инфективних болести које су преносиве. Еколошки проблем подразумијева непрописно одлагање анималног отпада, односно нарушавање околиша у којем живимо, те економски јер га не претварамо у искористиви облик, што се ради свуда у свијету.

“Сам анимални отпад данас се може, наравно, поред спаљивања, који је најскупљи и економски најнеприхватљивији метод, користити и за производњу”, наводи декан Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву Нихад Фејзић.

Далеко смо од фазе и спремности да у економском смислу користимо анимални отпад, али под хитно мора бити ријешено питање постројења за његово нешкодљиво уклањање. Стање је алармантно, упозоравају стручњаци. Уколико недостаје простор да се приватним инвеститорима пружи прилика да изграде такво постројење или ако не постоји интерес приватних инвеститора, држава мора стати иза овог проблема.

Извор: Гордана Драгутиновић-Мутић/БХРТ

Related Posts