fbpx
БиХ, Вијести

Амазон: 85 посто више пожара него прошле године

Off 15
Foto:

Пожари који харају Амазоном постали су предмет дискусије политичара из разних дијелова свијета. Уочи самита Г7 који ће се овог викенда одржати у Француској, предсједник Емануел Макрон на твитеру је упозорио да пожари у Бразилу представљају међународну кризу.

ЕМАНУЕЛ МАЦРОН се огласио на Тwиттеру

Наша кућа је у пламену. Буквално. Гори Амазон, плућа наше планете која производе 20 посто кисеоника. То је међународна криза. Чланице Г7, разговарајмо о овом проблему на самиту.

На ову објаву реаговао је предсједник Бразила Жаир Болсонаро, који се нашао на мети критика активиста који га оптужују за лоше стање околине, посебно у Амазону.

ЈАИР БОЛСОНАРО се огласио на Тwиттеру

Жалим што Макрон покушава да добије личне политичке заслуге мијешајући се у унутрашња питања Бразила и других амазонских држава. Сензационалистички тон који је употријебио не користи рјешењу проблема.

Макроново упозорење долази након изражене дубоке забринутости генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша због пожара у Амазону. Стање у највећој прашуми на планети јако је тешко процијенити. Према подацима Националног института за свемирска истраживања више од 75 хиљада шумских пожара је забиљежено у Бразилу од јануара до 21. аугуста, или 85 посто више него у истом раздобљу прошле године. Већина пожара забиљежена је у регији Амазона.

ДАГ МОРТОН, научник у НАСИ

Путем сателитских података можемо видјети гомиле стабала која су уклоњена прије неколико мјесеци и запаљена. Ови пожари нису настали од паљења остатака покошених усјева, него управо од паљења великих осушених трупаца. Дакле, ово је заиста други дио приче који је започео нашим запажањима о повећању крчења шума како би се та подручја могла користити за пољопривреду.

Предсједник Бразила раније је сугерисао да су за пожаре одговорне невладине организације, али је касније признао да нема доказе за такву тврдњу. Признао је да су фармери могли бити умијешани у подметање пожара у регији. Групе за заштиту животне средине позвале су на протесте у свим већим градовима у Бразилу, на којима ће упутити захтјев за већу ангажованост владе у сузбијању пожара.

Извор: Младен Џино/БХРТ

Related Posts