БиХ, Вијести

Алуминиј: Састанак завршен, без изјава и конкретног рјешења

Off 12
Foto: Igor Božović/BHRT

Састанак представника ХДЗ-а и Алумунија завршен је без конкретног договора. Судионици састанка нису давали изјаве за медије. Сем да стечај није рјешење и да је приоритет збрињавање радника, неко конкретније рјешење за опстанак Алуминија није понуђено.

Поред лидера ХДЗ-а, ни Јелка Миличевић, министарка финансија у Влади ФБиХ, није давала изјаве новинарима и такође је напустила просторе Алуминија у аутомобилу.

Детаље доноси Ивана Видмар у свом јављању:

Хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић изразила је забринутост за судбину око 900 радника Алуминија, а због ескалације проблема у тој стратешки важној фирми затражила је и очитовање Владе Републике Хрватске.

Оцијенила је како је ескалација проблема у случају Алуминија резултат дугогодишњег занемаривања очитих проблема у пословању те фирме.

Након састанка представника радника Алуминија у згради ХДЗ-а у Мостару, Драган Човић је под пратњом у аутомобилу изашао из зграде. Како јавља наш репортер Никола Бачић, једна флаша бачена је на ауто Драгана Човића из масе демонстраната. Двојица радника су приведена.

Све догађаје забиљежила је камера БХТ 1, погледајте видео:

Том приликом, једна женска особа повриједила се тако што се посјекла на разбијено стакло.

Више стотина просвједника окупило се у Мостару испред Средишњице Хрватске демократске заједнице Босне и Херцеговине (ХДЗ БиХ), како би исказали незадовољство због гашења “Алуминија” и дали подршку за 930 радника који су остали без посла.

У Управној згради мостарског подузећа одржан је састанак предсједника ХДЗ-а Драгана Човића и челних људи “Алуминија”. Судионици састанка нису давали изјаве за медије. Након овог, одржан је састанак и са представницима Синдиката Алуминија.

Кратак преглед дневних дешавања доноси колегиница Ивана Видмар у свом јављању:

Човић се вратио у страначку средишњицу, гдје су га окупљени радници дочекали погрдним повицима.

Претходно је пред зграду ХДЗ-а дошао директор “Алуминија” Дражен Панџа. Он се покушао обратити окупљеним радницима, али су га они у томе спријечили.

Foto: Igor Božović/BHRT

Радници су замјерили директору што није испоштовао договор по којем је састанак с Човићем требао бити одржан у подне у згради те странке у средишту града, а не у згради Управе “Алуминија”, сматрајући да их је на тај начин издао.

Испред зграде ХДЗ-а БиХ распоређени су припадници специјалне полиције и заштитари. Недалеко од улаза у зграду вијори се застава “Алуминија” испод које су радници запалили свијеће.


Производни погодни “Алуминија” угашени су прије два дана, четири минута иза поноћи, након што је подузеће ископчано с високонапонске електричне мреже. Због високих цијена електричне енергије некадашњи мостарски гигант протеклих година послује с губитком.

Укупни дуг компаније износи око 400 милијуна марака, а према посљедњим подацима, “Алуминијев” дуг за електричну енергију с 30. липњем 2019. године износи 293 милијуна марака.

Очекује се да ће у подузећу које запошљава око 900 радника ових дана бити покренут стечајни поступак.


Из ХДЗ-а БиХ јучер су упозорили да немогућност организације електричне енергије “Алуминију” представља удар на живот у цјелокупној Босни и Херцеговини.

Како су саопћили, сматрају да је тренутно најважнији задатак бринути о радницима те што прије доћи до краткорочног, дугорочног али и трајног рјешења. Састанак с менаџментом и с новим Надзорним одбором, кажу у ХДЗ-у, требао би дати реалну слику стања и понудити опције за рјешење тренутне ситуације.

Из ове странке наглашавају да сви они који покушавају проблемима упосленика “Алуминија” правити краткорочан политички профит стварају немјерљиву штету управо самим радницима којима, како наводе, сада треба разумијевање, потпора и прије свега помоћ око рјешавања основих животних проблема, а не политичка препуцавања зарад јефтиних политичких бодова.

Вјерујемо како је само заједничким дјеловањем и преузимањем одговорности могуће доћи до прихватљивог рјешења, саопштено је из ХДЗ-а.

“Алуминију”, који запошљава 900 радника, искључена је електрична енергија, што за ово предузеће значи пропаст.

Радници овог мостарског гиганта тренутно су на плаћеном годишњем одмору и бит ће им исплаћена још једна плата, а након тога бит ће покренут стечајни поступак и уручени откази, речено је у Синдикату радника овог предузећа.

Укупни дуг ове компаније износи око 400 милиона КМ, од чега се више од пола односи на дуг за потрошену електричну енергију.

Related Posts