БиХ, Вијести, Привреда

Алуминиј – проблеми и дугови

Off 10

Електропривреда ХЗХБ престаје са снабдијевањем Алуминија д.д. Мостар електричном енергијом 16. јуна у поноћ. Одлука је донесена на основу писаног обавјештења да Алуминиј није у могућности да исплати договорени износ за снабдијевање.

Подсјећамо, крајем прошле године потписан је споразум између Електропривреде и Алуминија о снабдијевању електричном енергијом, с одгодом плаћања на 60+60 дана.

Тај споразум није испоштован.

Погледајте прилог репортерке БХРТ-а Монике Ћубеле.


Алуминиј је у дуговима већим од 350 милијуна марака, од чега је 280 милијуна дужан Електропривреди ХЗХБ. Како не би угрозили властито пословање, Електропривреда од недјеље прекида сурадњу.

„Наша Управа ће сљедећи корак подузимати све законом дозвољене радње како би наплатили своја потраживања, како не бисмо довели у питање опстанак Електопривреде и опскрбу више од 200 тисућа активних купаца“, каже Марија Бунтић из Одјела за корпоративне комуникације у Електропривреди ХЗХБ.

Из Алуминија само кратка реакција – Управа ради на премошћивању стања и рјешавању питања новог опскрбљивача, како би избјегли било који од могућих црних сценарија.

„Овиме осигуравамо додатни простор власницима, у првому реду Влади Федерације БиХ као највећему појединачном сувласнику Алуминија, за коначно јасно опредјељење о проглашењу Алуминија подузећем од стратешке важности и поступању сукладно тому статусу, у првому реду мислећи на активирање Анекса 8 на Споразум који смо с владом потписали још 2013. године, када је власнички удио Владе Федерације БиХ увећан за 20 посто“, саопћено је из Алуминија.

Чека се рјешење које ће понудити Влада Федерације БиХ, с обзиром на то да је она с 44 посто удјела највећи појединачни власник.

„Један могући сценариј је проналазак стратешког партнера, што је пожељнија опција. Друга опција је стечај“, рекоа је Нермин Џиндић, министар енергије, рударства и индустрије Федерације БиХ.

За понедјељак у подне најављен је састанак Управе и Надзорног одбора Алуминија с Министарством енергије, рударства и индустрије и Владе Федерације БиХ, када би се требала понудити коначна рјешења за овај посрнули херцеговачки гигант.

Related Posts