fbpx
Вијести, Регион

Алкар Франо Ивковић славодобитник 304. Сињске алке

Off 5
Foto: Fena/Hina

Славодобитник 304. Сињске алке је алкар Франо Ивковић из Брназа, који је у три утрке прикупио укупно седам пуната. У првој је утрци Ивковић погодио у један, а сљедеће двије у сриду, што га је довело до славодобитника. Само бод мање од њега, шест, освојио је алкар Тино Радановић.

Франо Ивковић ће остати запамћен и по томе што је освојио јубиларну 300. Сињску алку.

Након одржане алке у Алкарским дворима ће бити одржана Вечер славодобитника приликом чега ће узванике пригодно поздравити предсједник Витешког-алкарског друштва (ВАД) Стипе Јукић и градоначелница Сиња Кристина Крижанац.

Тијеком Вечери славодобитника бит ће додијељене плакете побједницима Баре Анти Зорици и Чоје Иви Зорици и њиховим алкарским момцима, али и славодобитнику 304. Сињске алке. Све ће завршити великим ватрометом у част славодобитнику.
У
рекордних 45 наступа од 1873. до 1926. године Анте Грабовац Иванов славодобитничким насловом овјенчао се четири пута. Са само два пута мање, и то 43, остат ће запамћени Стипе Милун и Никола Јелинчић.

Од живућих алкара славодобитнички пламенац улицама Сиња чак је пет пута носио Огњен Преост, четири пута Стипе Бреко, три пута Јошко Марић, а Анте Зорица је у Сињу славио три пута, те једном на свечаној алци у Вуковару.

Вицко Грабовац је најдуговјечнији алкарски војвода, а ту је дужност обављао 28 пута. Најдуговјечнији пак алајчауш је Франо Трипало који је 22 пута био на тој часној дужности, а Анте Делић-Фирал 27 пута је био арамбаша.

Алкарски барјак с ликом Госпе Сињске до сада су носили Јосип Биланџић, Анте Котромановић, Анте Вучић, Иван Чикара, Драган Малбаша, Бошко Владовић, Дујо Матић, Бошко Рамљак, Младен Марић, Стипе Бреко, Стипе Биланџић, Хрвоје Филиповић Грчић и Дарко Јадријевић.

Хајдук Андријица Шимић је 1901. године био посебан гост Сињске алке, а тридесет година касније ту је витешку игру снимао амерички Фокс Филм.

Извор: Фена

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže