Вијести, Регион

Албанија: Најављена процедура за разрjешење предсjедника Мете

Off 11

Након што је предсједник Албаније Илир Мета донео одлуку о анулирању датума одржавања локалних избора у земљи, владајућа Социјалистичка партија (СП), на чијем је челу премијер Еди Рама, одлучила је да покрене процедуре за разрјешење предсједника ове дужности.

У изјави за медије, портпаролка СП-а и државна министарка за односе с парламентом Елиса Спиропали изјавила је да је Мета изгубио право да остане на положају предсједника Албаније.

Она је нагласила да је Предсједништво Социјалистичке партије одлучило да у четвртак на пленарној седници одржи дугу парламентарну расправу на којој ће елаборирати све аргументе “како је Илир Мета брутално напао Републику и изумио институцију која не постоји у ниједној земљи на свијету, у ниједном Уставу, такозвано повлачење декрета”.

“Ова дебата ће сажети све наше аргументе. На крају ће се састати Изборни колегијум или Централна изборна комисија да прегледа са правног становишта. Ми, као Председништво Социјалистичке партије, сматрамо да је Илир Мета изгубио право да остане на тој позицији, а Парламент Албаније ће започети процедуру разрешења Илира Мете са функције предсједника Републике”, рекла је Спиропали. Она је додала да ће “30. јуна бити избора у Републици Албанији”.

Према Уставу Албаније, предсједник земље може бити смењен због тешких кршења Устава и почињеног тешког кривичног дјела, док приједлог за његово разрјешење у тим случајевима може поднијети најмање четвртина чланова Скупштине и треба да буде подржан од стране најмање двије трћине свих посланика.

Устав предвиђа да се одлука албанског парламента шаље Уставном суду, који, када утврди кривицу предсједника земље, прогласи његово разрјешење са дужности.

Уставни суд Албаније тренутно није функционалан због процеса реформе правосуђа и припрема за избор нових чланова.

Предсједник Илир Мета је у суботу 8. јуна изјавио да је одлучио да укине декрет о спровођењу локалних избора 30. јуна 2019. године, а данас је формализовао декрет о поништењу избора, али без проглашења новог датума.

Подсјећамо да су опозиционе странке у Албанији, Демократска партија (ПД) и Партија социјалистичког покрета за интеграцију (ЛСИ), након предаје парламентарних мандата у фебруару ове године, инсистирале на стварању прелазне владе и организовању ванредних избора.

Опозиција је протеклих мјесеци организирала неколико антивладиних протеста у Тирани и другим градовима у земљи и није се званично укључила у процес локалних избора.

С друге стране, премијер земље Еди Рама, противи се захтјеву за прелазном владом и његова владајћа Социјалистичка партија већ више седмица припрема се за локалне изборе.

Related Posts

Tri pisma iz Sarajeva 300x250 BH Telecom - EXTRA

Arhiva

July 2019
M T W T F S S
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže