БиХ, Вијести

Акција чишћења Јахорине

Off 1

На Јахорини ће данас бити организована акција чишћења ове планине поводом Међународног дана заштите животне средине.

Циљ акције је подизање свијести о значају очувања животне средине, као и здравог начина живота.

Директор Олимпијског центра “Јахорина” Дејан Љевнаић рекао је да ће акција почети окупљањем средњошколаца, дјеце из вртића, студената на платоу Пољице.

“Учесници ће бити подијељени у секторе и имати вође. Циљ акције је, не само очистити планину, већ је приближити дјеци, али и подићи свијест о заштити животне средине”, нагласио је Љевнаић.

Он је захвалио за подршку Министарству трговине и туризма Републике Српске, Министарству управе и локалне самоуправе, граду Источно Сарајеву, општинама Пале и Трново.

Љевнаић је нагласио да је у току највећа инвестициона сезона и реализација бројних пројеката – од изградње гондоле и алпин-костера, који ће бити дуг 2,5 километара.

Представник Министарства трговине и туризма Републике Српске Ђорђе Лазић похвалио је акцију чишћења планине чији је циљ подизање еколошке свијести код младих и промовисање потенцијала Јахорине и зими и љети.

Он је истакао да је Јахорина туристички бисер Републике Српске која је оборила све рекорде по питању долазака, ноћења.

Према његовим ријечима, Јахорина је велико градилиште, а Министарство трговине и туризма ће, заједно са Владом Републике Српске, узети учешће у инвестицијама за изградњу гондоле и тако наставити са подршком развоју ове планине.

“Одлука је Владе Републике Српске да за изградњу гондоле да 16 милиона КМ, од чега шест милиона КМ иде у оквиру емисије обвезница, а девет милиона у оквиру гаранције Владе. Тиме менаџменту Олимпијског центра дајемо вјетар у леђа за развој Јахорине”, нагласио је Лазић.

Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра “Јахорина” Недељко Елек навео је да је ово рекордна година када је ријеч о инвестицијама на Јахорини, гдје се тренутно гради 50.000 метара квадратних.

“Инвестиције су из властитих средстава, и то 10 милиона КМ које ће бити утрошене у љетне садржаје и 17 милиона КМ за изградњу гондоле из кредитних средстава. Захваљујем Влади Републике Српске и премијеру Радовану Вишковићу за сарадњу. Јахорина је на добром путу да за двије године постане најбољи ски-центар у региону”, рекао је Елек.

Он је додао да је у току прва фаза припреме терена за изградњу гондоле, која би требало да буде отворена 1. децембра ако временски услови дозволе.

Related Posts

Tri pisma iz Sarajeva 300x250 BH Telecom - EXTRA

Arhiva

July 2019
M T W T F S S
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031