Tenis

Federer pobijedio Čilića i osvojio 8. titulu Wimbledona

Off 95

Švicarski teniser Roger Federer pobijedio je u finalu Wimbledona hrvatskog tenisera Marina Čilića rezultatom 3:0, u setovima 6:3, 6:1, 6:4 i tako osmi put osvojio treći grand slam u sezoni.

Čilić je odlično krenuo u susret i kod svog vodstva od 2:1 prvi stigao do “break-lopte”. Iako je Federer morao taj poen igrati s drugim servisom, Čilić je poslao retern u mrežu.

Odmah u sljedećoj igri Čilić je izgubio servis, a najvjerojatnije se i povrijedio zbog čega je ostatak dvoboja protekao u Federerovoj dominaciji. Kod rezultata 0:15 Federer je odigrao kratku loptu koju je Čilić stigao, ali se prilikom odigravanja udarca poskliznuo i pao, te izgubio i taj i sljedeći poen te je Švicarac stigao do 0:40. Čilić je prve dvije “break-lopte” spasio servisom, ali na treću je poslao bekhend u mrežu pa je Federer stigao do prednosti.

Čilić je još jednom izgubio servis u prvom setu kod vodstva Federera od 5:3, napravivši dvostruku servis grešku, pa je Švicarac dobio priliku prvi servirati u drugom setu.

Čilić je početkom druge dionice još jednom pokleknuo na svom servisu iako je s dva asa stigao do 30:15. Potom su uslijedile tri uzastopne greške, jedna forhendom i dvije bekhendom, a nakon što je Federer još jednom sigurno zadržao svoj početni udarac za 3:0 Čilić je prvi put u susretu zatražio pomoć fizioterapeuta.

U izmjeni strana 28-godišnji Međugorac je sa suzama u očima razgovarao s medicinskim osobljem,ali je odlučio je nastaviti dvoboj. Nažalost, kod zaostatka od 1:4 još je jednom je izgubio igru na svom početnom udarcu, pa je Federer nakon samo sat vremena igre imao prednost od 2:0 u setovima.

Nakon gubitka drugog seta, Čilić je ponovno zatražio ljekarsku pomoć, a tada se otkrilo kako ima problema sa stopalom koje mu je tokom medicinskog “time-outa” bilo premotano, te je Čilić nastavio finale.

U trećem setu Čilić je uspio spasiti “break-loptu” odličnim servisom i izlaskom na mrežu, ali u sedmoj igri je pokleknuo. Nakon što je promašio za bekhend za 15:30 uslijedila su dva promašaja forhendom kojima je Federer stigao do ključne prednosti.

Čilić je susret okončao sa 23 greške i 16 “winnera”, dok je Federer imao 23 “winnera” i samo osam grešaka.

Federer je ovom pobjedom stigao do svog osmog naslova u Wimbledonu, a osvojio je ukupno 19. “grand slam” naslova u karijeri.

Na putu do naslova nije izgubio niti jedan set.

FINALE:
Roger Federer (Švi/3) – Marin Čilić (Hrv/7) 6:3, 6:1, 6:4

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radio - televizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže