Rukomet

Tahirović: Francuska, Njemačka i Danska favoriti na SP u rukometu

Off 45
Utakmicama Njemačka – Koreja u Berlinu, te Danska – Čile u Herningu, 10. januara počinje 26. Svjetsko prvenstvo (SP) za rukometaše. Na prvenstvu će učestvovati 24 reprezentacije podijeljene u četiri grupe sa po šest ekipa.

Pored Berlina i Herninga, prvenstvo će se igrati još u četiri njemačka grada – Minhenu, Kelnu, Manheimu, Kielu i Hamburgu te u danskom Kopenhagenu.

Titulu svjetskog prvaka brane rukometaši Francuske, koji će jurišati na treće uzastopno i ukupno sedmo zlato na svjetskim prvenstvima. Francuska je kao najuspješnija rukometna nacija na svjetskim prvenstvima slavila 1995., 2001.,2009., 2011., 2015. i 2017. godine.

Proslavljeni bh. rukometni golman Enid Tahirović, nekadanjši reprezentativac i predsjednik Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine u izjavi za Fenu je rekao da Francuzi i na ovom SP imaju ulogu favorita, a da će najveće konkurente za titulu imati u domaćim selekcijama Njemačke i Danske.

“Posljednjih godina krug favorita sužava se na Francusku, te Dansku i Njemačku, koje će zasigurno iskoristiti činjenicu da zajedno organiziraju takmičenje. Mislim da će te tri reprezentacije odlučiti o svjetskom prvaku. Prema nastupima u pripreminim utakmicama blagu prednost dajem Francuzima, koji su ponovo sastavili ekipu koja bi trebalo odbrani titulu svjetskog prvaka”, rekao je Tahirović.

Od zemalja iz regiona na SP će igrati selekcije Hrvatske, Srbije i Makedonije. Tahirović smtara da će Hrvati sigurno pokušati da ostvare visok plasman.

“Vjerovatno je njihov cilj nastup u polufinalu. Što se tiče Srbije i Makedonije, mislim da bi njihov cilj mogao da bude plasman u drugi krug, a sve ostalo za njih će biti teško. Makedonija je u nešto lakšoj grupi u odnosu na Srbiju, i vjerujem da mogu proći u drugi krug. Očekujem da će se Makedonci sa Islandom boriti za treće mjesto u grupi. Srbija će na SP nastupiti sa podmlađenom ekipom i mislim da će imati težak zadatak da ostavri plasman u drugi krug”, ocijenio je Tahirović.

Grupe na 26. SP u Njemačkoj i Danskoj:
A-grupa (Berlin): Francuska, Rusija, Njemačka, Srbija, Brazil i Koreja;
B-grupa (Munchen): Španija, Hrvatska, Makedonija, Island, Bahrein i Japan;
C-grupa (Herning): Danska, Norveška, Austrija, Tunis, Čile i Saudijska Arabija;
D-grupa (Kopenhagen): Švedska, Mađarska, Katar, Argentina, Egipat i Angola;

Po tri njabolje ekipe iz svake grupe u drugom krugu će forimirati dvije nove grupe, a susreti će se igrati u Kelnu i Herningu.

Polufinalni susreti će se igrati 25. januara u Hamburgu, dok je finalna i utakmica za treće mjesto na programu 27. januara u Herningu.

U dosadašnjim nastupima na svjetskim prvenstvima najuspješnija je Francuska sa šest zlata, jednim srebrom i tri bonzane medalje. Druga je Švedska sa po četiri zlata i bronze i tri srebra. Treća je Rumunija sa četiri zlata i dvije bronze, dok je Njemačka na četvrtom mjestu sa tri zlata, dva srebra i jednom bronzom.

Related Posts