Rukomet

Sarajevo: Počinju pripreme rukometne reprezentacije BiH

Off 113
Foto: Arhiv
Najbolji rukometaši Bosne i Hercegovine okupili su se večeras u Sarajevu, gdje će se u narednom periodu pripremati za dvomeč protiv selekcije Švicarske u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019. godine. Prvi meč igra se 10. januara u Sent Galenu (St. Gallen), a revanš tri dana kasnije u tuzlanskom Mejdanu.

U Šestoj kvalifikacionoj grupi rukometaši BiH krajem oktobra odigrali su dvomeč s Estonijom. U Sarajevu su slavili sa 31:24, dok su u Talinu poraženi s 29:25.

S obzirom da samo prvoplasirana ekipa iz grupe ide u baraž, našoj selekciji trebaju pobjede u obje utakmice protiv Švicarske.

Jedan od najiskusnijih rukometaša BiH Nikola Prce očekuje težak posao protiv jakog protivnika, za kojeg kaže da nije rukometna velesila, ali je sigurno selekcija koju treba respektovati.

“Sami smo se doveli u situaciju da moramo pobijediti u obje utakmice ili da čekamo rasplete utakmica Estonije i Švicarske, pa da se nadamo boljoj gol razlici. U svakom slučaju morat ćemo ići na pobjedu u oba meča. Oni nisu top ekipa, ali su ekipa u rangu kao i mi. Domaći teren će biti presudan kako za njih, tako i za nas”, izjavio je Prce .

Selektor Bilal Šuman u ovom dvomeču neće moći da računa na pivota francuskog Nanta (Nantes) Senjamina Burića.

“Burić je imao povredu ligamenata, prošle sedmice je operisan i u narednih šest mjeseci neće igrati. Razmišljamo da umjesto njega pozovemo Elmira Građana, s kojim smo u kontaktu. Već smo poslali zahtjev EHF-u za promjenu igrača. Nadam se da će ostali igrači sutra doći zdravi”, rekao je Šuman.

Komentarišući sastav Švicarske, selektor je rekao da će pratiti njihove igre u pet prijateljskih utakmica, koliko će oni odigrati do susreta sa BiH.

“Imat ćemo priliku da analiziramo te utakmice i steknemo jasniju sliku o njihovoj igri. Ekipa je predvođena izvrsnim bekom Andyjem Schmidom, koji igra u njemačkom Rhein-Neckar Löwenu. Mi bez ikakvih kalkulacija ulazimo u ova dva susreta, ako želimo razmišljati o baražu moramo ići na dvije pobjede”, poručuje Šuman.

Tokom priprema reprezentativci BiH će 5. i 6. januara u Beogradu odigrati prijateljske utakmice sa Saudijskom Arabijom.

Na spisku selektora Šumana nalazi se 20 rukometaša:

golmani: Benjamin Burić, Admir Ahmetašević, Edin Tatar

lijeva krila: Tomislav Nuić, Alen Ovčina

desna krila: Faruk Vražalić, Srđan Predragović

pivoti: Vladimir Vranješ, Muhamed Toromanović, Senjamin Burić (Elmir Građan),

lijevi bekovi: Igor Mandić, Mirsad Terzić, Nikola Prce, Marin Vegar

srednji bekovi: Marko Tarabochia, Ivan Karačić, Josip Perić

desni bekovi: Marko Panić, Dejan Malinović i Ibrahim Haseljić.

Related Posts