Ostali sportovi

Otvorene Zimske paraolimpijske igre: BiH predstavlja skijašica Ilma Kazazić

Off 159
Svečanom ceremonijom na Olimpijskom stadionu u Pjongčangu (Pyeongchang), otvorene su 12. Zimske paraolimpijske igre na kojima će nastupiti rekordnih 567 sportista iz 48 zemalja. Jedina predstavnica naše zemlje je alpska skijašica Ilma Kazazić, koja je na ceremoniji otvorenja Igara nosila zastavu Bosne i Hercegovine.

Kazazić će nastupiti u disciplinama slalom i velesalom. Prvi nastup bosanskohercegovačke skijašice očekuje se 15. marta u disciplini slalom, dok je tri dana poslije na programu veleslalom.

Zimske paraolimpijske igre službeno je otvorio južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.

Najviše predstavnika imaju Amerikanci sa 82 sportista, Rusija ima 30 paraolimpijaca koji će nastupiti kao “Neutralni paraolimpijski sportisti”, dok su Sjeverna i Južna Koreja na svečanom defileu sportista izašle zasebno, a ne pod jednom zastavom kao na proteklim Zimskim olimpijskim igrama.

“Odluka je donesena nakon prijateljske i pozitivne rasprave čelnika saveza. Premda smo razočarani takvom odlukom, moramo je poštovati”, rekao je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora Endrju Parson (Andrew Parsons).

Zimske paraolimpijske igre će trajati do 18. marta.

Related Posts