Ostali sportovi

Crnogorac: Najuspješnija godina za bh. džudo

Off 53
Foto: Arhiv
Najbolje bosanskohercegovačke džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić sjajnim nastupima na svjetskom Masters turniru u ruskom Sankt Peterburgu okončale su najuspješniju sezonu u historiji ovog sporta u našoj zemlji.

U konkurenciji po 16 najboljih takmičarki u svojim kategorijama sa svjetske rang liste, najbolja bh. sportašica u 2017. Larisa Cerić sezonu je završila osvajanjem bronzane medalje u kategoriji više od 78 kg, dok je Aleksandra Samardžić zauzela peto mjesto u kategoriji do 70 kg.

Cerić je tako upotpunila kolekciju medalja, nakon što je u ovoj godini osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu open kategorije u Maroku te bronzu na Evropskom prvenstvu u Varšavi.

Na pres-konfereneciji Džudo saveza BiH istakla je da je sezona bila izuzetno teška i stresna, ali da se na kraju sve isplatilo.

“Najviše sam ponosna na srebrnu medalju sa Svjetskog prvenstva u open kategoriji. U narednoj godini pokušat ću da ostvarim još bolje rezultate, ne samo ja nego i naš kompletan tim. Iz godine u godinu potvrđujemo kvalitet, imamo perspektivu. Zadovoljna sam ovom sezonom, teško će biti napraviti slične rezultate, ali mi ćemo dati sve od sebe i potruditi se da sljedeća godina bude još uspješnija”, rekla je Cerić.

Selektor reprezentacije BiH Branislav Crnogorac rezimirao je sve rezultate ostvarene u ovoj sezoni.

“Ovo je godina iz snova za bh. džudo koji je naš najtrofejniji sport u konkurenciji olimpijskih sportova i ponosni smo na tu činjenicu. Protekla godina za nas je bila veličanstvena, rezultati su “naučna fantastika” s obzirom na uvjete u kojim radimo, ne samo džudo nego općenito sport u BiH. Ove godine imamo dvije svjetske i četiri evropske medalje. Nadam se da će i iduća godina biti uspješna”, zaključio je Crnogorac.

Apelovao je na sve koji vode brigu o sportu i one koji kreiraju budžete, da na ozbiljniji način tretiraju sport u BiH.

U narednoj godini prvo veliko takmičenje na kojim će nastupiti bh. džudisti bit će Grend Slem turnir u Parizu.

Related Posts