Nogomet, SP Rusija 2018

“Svemirska lopta” otvara SP u Rusiji

Off 182
Prva utakmica na Svjetskom fudbalskom prvenstvu između Rusije i Saudijske Arabije sutra na moskovskom Lužnikiju bit će odigrana sa “svemirskom loptom.”

Utakmica će se igrati s loptom koju su u Međunarodnoj svemirskoj stanici koristili astronauti.

Ruski astronaut Oleg Artemjev je loptu ponio sa sobom kada se u martu pridružio posadi Međunarodne svemirske stanice.

U videozapisu koji je objavila ruska državna agencija za istraživanje svemira Roskosmos Artemjev i njegov kolega Anton Škaplerov, demonstrirali svoje fudbalske vještine kada su zaigrali fudbal u svemiru. Astronauti su se vratili na Zemlju 3. juna, noseći sa sobom i loptu.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji igrat će se loptom Telstar 18 koja je kreirana po uzoru na prvu adidas Telstar loptu koja je korištena 1970. godine na Svjetskom prvenstvu u Meksiku.

Ime originalne lopte Telstar nastalo je kao skraćenica od “star of television” s obzirom na to da je Svjetsko prvenstvo u Meksiku bilo prvo koje se širom svijeta prikazivalo na televiziji. Telstar 1970 je napravljena s dodatnim crnim panelima kako bi se lopta bolje vidjela na crno-bijelim televizijskim prijemnicima čime je zauvijek promijenjen dizajn fudbalskih lopti.

Po prvi put u službenu nogometnu loptu Svjetskog prvenstva ugrađena je tehnologija NFC čipa čime Telstar 18 postaje najinovativnija lopta ikada. Čip omogućava interakciju s loptom pomoću pametnog telefona pri čemu korisnik dobiva pristup ekskluzivnom sadržaju i personaliziranim informacijama.

Related Posts