Nogomet

Novinaru portala SportSport.ba zabranjen ulazak na Bilino polje

Off 157
Portal SportSport.ba objavio je danas da je uprava Nogometnog kluba “Čelik” zabranila njihovom novinaru Dini Kurbegoviću ulazak na stadion, spriječivši ga tako da obavi svoju profesionalnu dužnost.

Kako se navodi, redakcija SportSport.ba planirala je izvještavati sa ove utakmice, međutim, dvadesetak minuta prije početka meča na službenom ulazu stadiona Bilino polje Kurbegoviću je uskraćen ulazak na stadion.

“Izvinite, vi ne možete ući na stadion i pratiti današnju utakmicu, pišete nekorektno o Čeliku i svakakve laži, tako da vas ne možemo pustiti unutra”, kazao je, prema pisanju portala SportSport.ba, direktor stadiona Bilino polje Edin Omić.

Na ovaj potez Omića osudom je reagovala Asocijacija sportskih novinara.

“Zabrana ulaska na stadion Bilino polje novinaru portala SportSport.ba Dini Kurbegoviću, bez obzira na motiv, predstavlja prvorazredni skandal i diskriminaciju. Ovakvo ponašanje ne da nije prihvatljivo, nego predstavlja ugrožavanje elementarnih sloboda informisanja. Sloboda jednog društva mjeri se slobodom medija.

Ne želeći da se bavimo špekulacijama o tome da li klub na ovaj način vrši pritisak na novinara i pokušava kontrolisati šta se objavljujuje u mediju u kojem radi, Asocijacija sportskih novinara ulaže oštar protest NK Čelik i traži da se pod hitno prekine s ovakvom praksom te da se kolegi Kurbegoviću dozvoli izvještavanje s utakmica zeničkog premijerligaša.

Neslaganje s tekstovima objavljenima na portalu ne može, naime, biti razlog da se novinaru zabrani ulazak na stadion. Tim više što stadion nije Čelikovo, već gradsko vlasništvo.

Ukoliko Uprava Čelika nastavi sa ovom praksom, Asocijacija sportskih novinara će obavijestiti NSBiH i UEFA-u da se sportskom portalu zabranjuje praćenje utakmica na Bilinom polju i tražiti od ovih institucija da taj potez NK Čelik sankcionišu u skladu sa svojim pravilnicima”, stoji u saopćenju Asocijacije.

Related Posts

PROMO

Pozitivna BiH

Arhiva

Februar 2019
P U S Č P S N
« jan    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728