Košarka

Obilježen datum rođenja Mirze Delibašića: Tuzla nije zaboravila Kinđeta

Off 42
Foto: Anadolija
Na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli danas je obilježen dan rođenja košarkaša Mirze Delibašića Kinđeta, najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine svih vremena, koji je rođen u Tuzli 1954. godine.

Studentima je prezentiran film o ovom velikanu, a u prostorijama Fakulteta je u toku uređenje prostora sa njegovim fotografijama.

“Jedna od naših zadaća je da promovišemo sport i da primjereno obilježimo dan rođenja Mirze Delibašića. Ovdje je napravio svoje prvo teniske, a zatim košarkaške korake i postavio je vrlo visoke sportske standarde. Vrijeme prolazi i cilj nam je da se nove generacije studenata, ako već ne znaju, upoznaju s likom i djelom ovog sportiste, koji je, osim što je bio vrhunski sportista, bio i veliki čovjek”, rekao je Vlatko Šeparović, dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport, prenosi Agencija Anadolija.

Mirza Berbić, bivši košarkaš svog se imenjaka sjeća još iz djetinjstva. U bivšoj tuzlanskog dvorani Partizan, u kojoj je danas Fakultet za tjelesni odgoj i sport, odigrali su, kaže Berbić, mnogo utakmica.

“Zajedno smo igrali košarku i odrastali, a poslije njegove i moje karijere, družili smo se. Ima još nekih stvari koje su teške za mene kada je Mirza u pitanju, a to je kada vam se desi da vam jedan od najboljih prijatelja umre na rođendan. To je vrlo teško. Ponosan sam što sam ga znao i drago mi je da danas razgovaramo o našem Tuzlaku, koji nas je proslavio. Najvažnije je da ga nismo zaboravili”, poručio je Berbić.

Mirza Delibašić osvojio je zlatnu olimpijsku medalju, zlatne medalje na Svjetskom i Evropskom prvenstvu, kao i zlatnu medalju Evropskog klupskog prvenstva sa Košarkaškim kluboma Bosna. Sa Realom je bio prvak Španije, a sa Bosnom dvostruki prvak u bivšoj državi.

Uz brojne uspjehe, Delibašić je bio prvi selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine i s državnim timom je nastupio na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj ratne 1993. godine. Tada je osvojio osmo mjesto, što je i danas najveći uspjeh naše reprezentacije.

Godine 2008. proglašen je za jednu od 50 osoba koje su najviše doprinijele Euroligi, a u FIBA-inu kuću slavnih ušao je godinu ranije.

Preminuo je 8. decembra 2001. godine u Sarajevu.

Od ove sezone Košarkaški kup Bosne i Hercegovine zove se “Mirza Delibašić”.

 

Related Posts