fbpx
Svijet, Vijesti

Španjolska blizu prijevremenih izbora

Off 11
Pedro Sánchez, premijer Španije

Nakon što su jučer propali novi pregovori oko formiranja vlade između lijevog centra PSOE premijera Pedra Sáncheza i manjinske lijeve formacije Unidas Podemos, Španjolska je došla na rub prijevremenih izbora.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) dobila je na izborima u travnju najviše glasova, ali nedovoljno za samostalno formiranje vlade. Nakon toga je tjednima vodila bezuspješne pregovore sa srodnim Unidas Podemosom, a njihovo neslaganje je došlo do usijanja u srpnju kada su se otvoreno optuživali za Sánchezov poraz prilikom parlamentarnog glasovanja o vladi.

Nakon ljetnih praznika su se dvije formacije opet sastale no njihov susret prošli tjedan završio je neuspjehom. PSOE više ne nudi mjesto koalicijskog partnera Unidas Podemosu u potencijalnoj vladi na čemu ovi inzistiraju.

Jučer su opet pokušali usuglasiti stavove, no nakon četiri sata dugih pregovora njihovi predstavnici su izišli iz španjolskog parlamenta u Madridu pa rekli novinarima kako su stavovi isti kao i ranije.

Ako parlament ne glasa za vođu socijalista Pedra Sancheza za premijera do 23. rujna, 10. studenog će doći do novih izbora u Španjolskoj, pišu tamošnji mediji.

“Ne vidimo način za postizanje dogovora”, rekla je sudionica pregovra PSOE-a Adriana Lastra, pozivajući Podemos da ponovno razmotri svoj zahtjev da postanu dio koalicijske vlade.

“PSOE ne kreće od svoje ideje o postojanju jednostranačke vlade, kao da ima punu većinu. Ako ne prihvatimo tu ideju, rekli su nam da više neće biti sastanaka”, rekao je Podemosov pregovarač Pablo Echenique, dodajući da to vodi ka izborima.

Izvor: FENA

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže