fbpx
Region, Vijesti

Slovenski premijer okupio diplomate i kritizirao RH

Off 27
Marjan Šarec
Marjan Šarec

Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je danas, u govoru na okupljanju diplomata svoje države, da bi hrvatska implementacija aritražne presude, na čemu inzistira i njegova vlada, trebala biti dobra poruka regiji iako Hrvatska to odbija učiniti.

“Važna bi poruka regiji bila da se implementira arbitražna presuda. Cilj Slovenije od samog početka je da dođe do dogovorne provedbe arbitražne presude”, kazao je Šarec u govoru pred slovenskim diplomatima koji drugi dan na svom redovitom godišnjem sastanku raspravljaju o vanjskoj politici i budućnosti Europske unije.

Slovenski premijer kritizirao je hrvatsku vladu što ne pristaje na arbitražno rješenje, kao i hrvatsko stajalište po kojem je iz arbitraže o graničnom prijeporu Hrvatska izišla nakon što je Slovenija kompromitirala taj proces te da treba naći bilateralno i za obje strane prihvatljivo rješenje.

“Hrvatska nažalost ustrajno odbija poštovati arbitražnu presudu. Takvo je njeno postupanje neprihvatljivo te izaziva zabrinutost glede stanja vladavine prava kao temelja za zaštitu ostalih europskih vrijednosti”, kazao je predsjednik slovenske vlade.

Slovenija po njegovim riječima i dalje mora ostati zagovornica jake i učinkovite Europske unije i stabilnoga euroatlantskoga savezništva, s ciljem da ostane u čvrstoj jezgri u EU-u najintegriranijih država i u savezništvu s naprednim članicama slične političke filozofije.

EU po njegovim riječima treba jačati temelje na kojima je osnovana, a Slovenija će kroz dvije godine, kad po drugi put bude predsjedavala EU-om, zagovarati takve vrijednosti i tima nastojati ojačati svoj utjecaj.

Slovenija je konstruktivna i proeuropska država, a želi da EU funkcionira na najbolji mogući način, kazao je Šarec, dodavši da je proteklih mjeseci u svojim javnim nastupima više puta upozorio na slabosti u djelovanju EU-a i njenih institucija, što je praksa koju treba prevladati u budućnosti.

Sve članice treba tretirati ravnopravno, a europske ustanove moraju djelovati u interesu svih država članica, te u skladu s europskim vrijednostima, kazao je Šarec, dodavši da je vanjska politika njegove koalicijske vlade dobro koordinirana i da se dobro slaže s ministrom vanjskih poslova, bivšim premijerom Mirom Cerarom.

Related Posts