fbpx
Svijet, Vijesti

Slovenija: Veće plaće liječnicima i sestrama

Off 17
Ilustracija

Medicinski timovi opće i obiteljske medicine te pedijatri s velikim brojem pacijenata od idućeg će mjeseca u Sloveniji imati pravo na dodatak na redovnu plaću, za što je vlada danas osigurala 4,8 milijuna eura, dok za iduću planira svotu u dvostrukom iznosu.

Riječ je o prihvaćenom aneksu sporazuma o plaćama u zdravstvu čiji je cilj da se obiteljska medicina učini privlačnijom i da se riješe neki problemi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, poručila je nakon sjednice vlada.

Najopterećeniji medicinski timovi po domovima zdravlja koji premaše za zdravstvo predviđene glavarinske koeficijente tako mogu računati na nešto više plaće kod isplata u rujnu, pri čemu će liječnicima u prosjeku mjesečne plaće biti veće i do 400 eura, medicinskim sestrama za oko 230, a tehničarima zdravstvene njege za oko 170 eura.

Plaće najopterećenijim medicinskim timovima, kako se računa, mogle bi porasti i za 20 posto, čime je vlada reagirala na više slučajeva iz proteklih mjeseci, kad su medicinski timovi s velikim brojem pacijenata u više gradova prijetili štrajkom ili otkazivanjem ugovora, prenosi Hina.

Novi ministar zdravstva Aleš Šabeder koji je na dužnost došao prije mjesec dana kaže da aneksi na ugovore o plaćama ne rješavaju u cijelosti nagomilane teškoće u primarnom zdravstvu nego su samo privremeno rješenja, kao i “uvoz” liječnika iz drugih zemalja, te da je liječnički poziv, osobito rad u primarnom zdravstvu dugoročno potrebno učiniti atraktivnijim za mlade liječnike.

Izvor: FENA/HINA

Related Posts