fbpx
BiH

Siromaštvo i društvena nejednakost izazov za bh. socijalne radnike

Off 75
Veliki broj siromašnih i nezaposlenih te sve veća društvena nejednakost izazovi su s kojima se socijalni radnici u Bosni i Hercegovini moraju nositi, istaknuto je danas na Konferenciji o obrazovanju socijalnih radnika u Bosni i Hercegovini koja se održava u Sarajevu.

Vanredna profesorica na Odsjeku za socijalni rad Fakulteta političkih nauka Univeziteta u Sarajevu, Sanela Šadić, kaže da zbog tih pojava poslovi socijalnih radnika postaju sve složeniji i izazovniji.

“Socijalni radnici imaju puno posla da isprave sve društvene nepravde i da pomognu onima koji ne mogu da sustignu društveni tempo koji nam se nameće”, rekla je Šadić.

Šef Misije OSCE-a u našoj zemlji Brus Berton (Bruce G. Berton) smatra da sistem socijalne zaštite u Bosni i Hercegovini treba unaprijediti da bi dostigao međunarodne standarde.

OSCE će, naveo je Berton, nastaviti da podržava edukaciju socijalnih radnika u Bosni i Hercegovini kako bi bili zaštićeni najugroženiji slojevi društva.

Predsjednik Saveza socijalnih radnika Federacije BiH Mirnes Telelović ukazao je na problem nedostatka socijalnih radnika u svim ustanovama socijalne zaštite, dok je, istovremeno, u Kantonu Sarajevo veliki broj njih na evidencijama nezaposlenih.

Na konferenciji će, kako je najavljeno. kroz tri panela biti razmatrane bitne teme iz oblasti socijalnog rada i socijalne politike.

Konferencija se održava u organizaciji Saveza socijalnih radnika Federacije BiH i Saveza udruženja stručnih radnika socijalnih djelatnosti Republike Srpske, uz podršku Misije OSCE-a

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže