fbpx
BiH

Sindikat Aluminija najavio proteste u Sarajevu

Off 33
Foto: Fena
Na skupštini Nezavisnog sindikata zaposlenika (NZS) Aluminija, koja je održana danas u Mostaru, odlučeno je kako će, ako Vlada FBiH do 15. oktobra ne donese strateške odluke o spašavanju Aluminija i omogući njegov dalji rad, radnici tog preduzeća, zajedno sa svojim poslovnim kooperantima, izaći na masovne proteste ispred zgrade Vlade u Sarajevu.

Predsjednik Sindikata Romeo Biokšić podsjetio je kako Aluminij s Elektroprivredom HZHB ima ugovor o opskrbi električnom energijom samo do 15. oktobra, nakon čega je upitan dalji rad mostarskog preduzeća.

Predstavnici Sindikata u više su navrata tražili sastanak s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, zamjenicom premijera Jelkom Miličević i resornim ministrom Nerminom Džindićem, ali do sastanka još nije došlo, kazao je Feni Biokšić.

NZS Aluminija ranije je uputio apel za pomoć Vladi FBiH i predstavnicima hrvatske politike u BiH.

“Mostar i čitava Hercegovina dovedeni su pred totalni kolaps. Svjesni smo da će neki odmah jedva dočekati i ovo stanje Društva, kao i moguće proteste radnika preusmjeriti u neke političke igre u ovo poslijeizborno vrijeme kada znamo kakvo je. Ono što im imamo za poručiti jeste da nas samo zanima daljnji rad našeg Aluminija i očuvanje naših radnih mjesta i da ne želimo kartu u jednom smjeru”, rečeno je tada iz NZS-a.

Saopštenjem za javnost juče se oglasila i Uprava Aluminija, navodeći kako je, zbog nagomilanih dugova i poskupljenja električne energije, upitna budućnost te firme te da je krajnje vrijeme da se domaće vlasti sa svih nivoa uključe u rješavanje problema.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari takođe imaju 44 posto, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto dionica.

Mostarska tvornica ima 900 zaposlenika, a uzevši u obzir radnike Aluminijevih kooperanata u BiH i Hrvatskoj, čak 40.000 ljudi ovisi o njenom opstanku.

Related Posts