fbpx
BiH, Vijesti

Simulirani parlament – Studenti o novom Ustavu BiH

Off 95
Foto: BHRT

Novi Ustav Bosne i Hercegovine tema je šestog Simuliranog parlamenta, koji se danas održava u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Iz Hrvatskog studentskog politološkog foruma, organizatora Simuliranog parlamenta, naveli su da je tema značajna za održivost i budućnost Bosne i Hercegovine, zbog čega smatraju nužnim da se čuje glas mladih ljudi o ovom pitanju.

Predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma Martin Mikulić je uoči ovog skupa izjavio je da će Bosna i Hercegovina morati proći proces ustavno-pravne konsolidacije.

Mikulić smatra, da svim konstitutivnim narodima treba omogućiti da izaberu vlastite predstavnike u kolektivna tijela vlasti, jer u protivnom, Bosna i Hercegovina je u ustavnoj krizi.

Predsjednik Udruženja studenata Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva “Spona” Nejir Saračevič rekao je da su promjene Ustava Bosne i Hercegovine potrebne i da ih treba sačiniti, tako da vode putu pomirenja bosanskohercegovačkih naroda.

Draft novog Ustava, koji je ovo udruženje pripremilo za simulirani parlament, korak je naprijed i ne mijenja konstituciju državnog predsjedništva kao tročlanog tijela izvršne vlasti, kazala je potpredsjednica “Spone” Merima Muhić.

Organizatori ističu da projekat okuplja studente politologije, prava i drugih društvenih nauka iz Mostara, Sarajeva i Banjaluke i pruža mogućnost da stiču praktična iskustva te je od ogromnog značaja u razvijanju prezentacijskih i govorničkih vještina svih učesnika.

Related Posts