Film, Sarajevo Film Festival, Svečano otvaranje

Svečano otvoren 24. Sarajevo Film Festival

Off 436

Sarajevo film festival (SFF), 24. po redu, otvoren je večeras svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Tokom osam festivalskih dana ljubitelji filma će moći pogledati rekordnih 266 filmova iz 56 zemalja, među kojima su 52 svjetske premijere.

Večerašnjoj svečanosti su prisustvovali brojni gosti Festivala, te javne i kulturne ličnosti iz BiH i regiona.

Domaćin ovogodišnjeg SFF-a Alban Ukaj rekao je da je prije 17 godina upravo zbog ovog festivala posjetio Sarajevo.

“Gledajući film ‘Ničija zemlja’ Danisa Tanovića odlučio sam da će ovaj grad postati moj dom. Često se može čuti da ovaj festival nije prava slika ovog grada, a ja mislim da jeste. Dokaz tome je činjenica da ja večeras stojim na ovoj pozornici – nekada stranac, zaljubljenik u film, a danas njegov građanin”, rekao je Ukaj.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra   uručio je Počasno Srce Sarajeva Nijazu Hastoru za kontinuiranu podršku razvoju Sarajevo Film Festivala.

 

“Veliko je zadovoljstvo primiti ovakvo priznanje od nekoga ko je bolji od tebe. Ono za što si se ti ohrabrio i održao to skoro četvrt vijeka je za jedno veliko priznanje. Ja se kao građanin Sarajeva u ime većine, a nadam se i u ime svih, zahvaljujem na onome sto si uradio za ovaj grad”, rekao je Hastor.

Alban Ukaj je naglasio da se na SFF-u slave umjetnost i veliki stvaraoci. Zbog toga je Počasno Srce Sarajeva uručeno turskom reditelju Nuriju Bilđe Cejlanu (Nuri Bilge Ceylan).

“Hvala vam. Zaista mi je velika čast. Bio sam ovdje tri puta i uvijek sam prijatno iznenađen. Ovo mi je jedan od najdražih festivala, iskreno. Radio sam s Mirom na koprodukciji dva filma, on je zaista veoma dobra osoba i to mi je veoma bitno. Hvala vam, nikada ovo neću zaboraviti”, rekao je Ceylan.

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom režiseru Pavelu Pavlikovskom koji je za ostvarenje “Hladni rat” nagrađen Zlatnom palmom za najbolju režiju na nedavno završenom 71. Cannes Film Festivalu.

Projekcija filma upriličena je u Narodnom pozorištu Sarajevu, a  film je istovremeno prikazan i u Raiffaisen ljetnom kinu na Metalcu.

“Hladni rat” govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi različitog porijekla i temperamenta koje je sudbina fatalno spojila. Smješten u vrijeme hladnog rata tokom 1950-ih u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu, film “Hladni rat” opisuje nemoguću ljubav u nemogućim vremenima.

Za razliku od prethodnih izdanja Festivala, kad su gosti Sarajeva bili proslavljeni holivudski glumci, glavne zvijezde ove godine su majstori “iza kamere”, velikani režije kao što su Pavel Pavlikovski, Asgar Faradi (Asghar Farhadi) i Nuri Bilđe Cejlan (Nuri Bilge Ceylan).

Na ovogodišnjem SFF-u, od 10. do 17. avgusta, bit će prikazano ukupno 266 filmova u 18 programa iz 56 zemalja. Svjetske premijere zabilježit će 52 film, dok će 23 filma doživjeti međunarodne premijere.

Program “Open Air” donosi nagrađivana ostvarenja sa Kanskog festivala, poput rediteljskog prvijenca Pola Dejna (Paul Dano) “Divlji život”, zatim filma “Svi znaju” dvostrukog oskarovca Asgara Faradija (“A Separation”, “The Salesman”), koji je i predsjednik žirija ovogodišnjeg Takmičarskog programa, te filmove “Kapernaum” Nadine Labaki, “Dogman” Matea Garonea (Matteo Garrone), “Anđeo” Luisa Ortege  i “Potoni ili plivaj” Žila Leluša (Gilles Lellouche).

Takmičarski program igranog filma predstavit će 10 filmova koji će se boriti za prestižnu nagradu “Srce Sarajeva”.

Generalni medijski pokrovitelj 24. Sarajevo Film Festivala je Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT).

Svaki dan, od 10. do 17. avgusta, ljubitelji sedme umjetnosti će moći pratiti festivalska dešavanja u programima BHRT-a.

Related Posts