fbpx
BiH, Vijesti

SDP odlučio: Ne idemo u koaliciju sa nacionalnim strankama

Off 396
Foto: Fena
Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) nakon višesatnog zasjedanja je donio konačnu odluku – neće počinjati pregovore s nacionalnim strankama o formiranju vlasti na državnom niti na federalnom nivou. “Za” koaliciju je glasao 31 delegat, protiv je bio 61, dok je šest delegata bilo suzdržano.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić nakon sjednice je pročitao zaključke, navodeći da je Glavni odbor donio odluku da SDP neće u koaliciju s nacionalnim strankama – SDA, HDZ BiH i SNSD.

“Glavni odbor SDP smatra da je SDA urušila svaku mogućnost za ulazak SDP-a na državnom i federalnom nivou presudnom podrškom u izboru delegata HDZ-a i SNSD-a u domove naroda Federacije BiH, čime im je omogućena apsolutna kontrola i blokada svih procesa u BiH. Glavni odbor smatra da je SDA svo vrijeme igrala dvostruku igru, sa jedne strane pozivajući SDP i BH blok u vlast da štitimo državu, a u isto vrijeme iskoristila svaku priliku da ojača poziciju HDZ-a i SNSD-a”, rekao je Nikšić.

Glavni odbor SDP-a će putem svojih zastupnika na svim nivoima afirmirati i podržavati put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju i NATO, jednakopravnost građana i naroda na području cijele Bosne i Hercegovine, te ekonomske i socijalne reforme.

Glavni odbor je zadužio Predsjedništvo partije da pokrene pitanje formaliziranja BH bloka, pa i ujedinjenje lijevo orijentiranih političkih partija.

Podsjetimo, sjednica je sazvana u trenutku kad se SDP opredijelio sa strankama iz BH bloka – Demokratskom frontom (DF) i Našom strankom da na federalnom i državnom nivou ostanu opozicija. S druge strane, Kantonalni odbor iz Tuzle jasno je poručio da stranka treba ući u vlast sa Strankom demokratske akcije (SDA), Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ).

Foto: Fena

Sjednica Glavnog odbora bila je burna. Poslanik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić pokušao je da uđe na sjednicu Glavnog odbora iako nije njegov član, ali je izbačen iz zgrade nakon što je stranačkim kolegama poručio da su izdajice.

Na sjednici je prethodno odbijen prijedlog da se u dnevni red uvrsti izjašnjavanje o povjerenju rukovodstvu Glavnog odbora SDP-a na čijem je čelu Saša Magazinović. Taj prijedlog podržalo je samo 18 od 103 prisutna člana Glavnog odbora SDP-a.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović prije početka zasjedanja kazao je da će tema prevashodno biti aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini gdje će biti razgovora i o implementaciji izbornih rezultata.

“Ono što mi vjerujemo da će se desiti na sjednici Glavnog odbora jeste da će SDP, odnosno Glavni odbor usvojiti zaključke kojima će još jednom afirmisati čvrstu opredjeljenost SDP-a za euroatlanske integracije, za jedinstvo Bh. bloka i jedinstvo SDP-a u cjelini”, izjavio je Magazinović.

Related Posts