fbpx
BiH, Okoliš, Vijesti

Sarajevo: U zraku prisutan polen visoko alergene biljke ambrozije

Off 54
Ambrozija
Image by Attila Fodor from Pixabay

Mjerenjima polena u zraku u periodu od 26. jula do 15. augusta ove godine zabilježeno je prisustvo polena visoko alergene biljke ambrozije, na mjernim stanicama Pofalići i Stari Grad, u Sarajevu.

Izmjerene vrijednosti polena kretale su se u intervalu od 12 do 130 pol. zrna/m3 i mogu uzrokovati alergije, navodi se u izvještaju Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) i Centra za ekologiju i prirodne resurse Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

“Vremenske prilike pogoduju cvjetanju ambrozije i produkciji velikog broja polenovih zrna, a sa pojavom visoke koncentracije polena ove biljke, učestale su i polenske alergije”, navedeno je iz Kantona Sarajevo.

U cilju sprečavanja pojave alergija, ističe se da je neophodno intenzivirati uklanjanje ove alergene biljke a prikupljenu biomasu bezbjedno odlagati. Poželjno je također kositi što veće površine kako bi se zajedno sa ambrozijom uklonile i ostale biljke koje djeluju unakrsno i sinergijski, te dodatno narušavaju zdravlje stanovništa.

Osobama koje su alergične na polen ambrozije preporučuje se izbjegavanje ruderalnih i ostalih napuštenih površina, te što češći boravak u planinskim i šumskim ekosistemima. U cilju preventivnog djelovanja, preporučuje se da redovno prate izvještaje o koncentraciji polenskih alergena u vazduhu, a osobama koje imaju učestale alergijske reakcije da se obrate ljekaru.

Izvor: Anadolu Agency (AA)

Related Posts

Kontakt

BHRT - Radiotelevizija Bosne i Hercegovine

Bulevar Meše Selimovića 12
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel.: +387 33 461 101
Fax: +387 33 408 029
E-mail: pitajte@bhrt.ba
Web: www.bhrt.ba

Društvene mreže