fbpx
BiH, Vijesti

Sarajevo: Regionalni sastanak SEE 8/RIPE NCC

Off 52

U Sarajevu počinje dvodnevni regionalni sastanak SEE 8/RIPE NCC u organizaciji RIPE NCC, namijenjen za članove RIPE organizacije iz jugoistočne Evrope, internetske organizacije i ostale ustanove koje mogu doprinijeti razvoju interneta u regionu, saopćeno je iz Univerziteta u Sarajevu.

SEE sastanci na jednom mjestu okupljaju mrežne operatere, kompanije, vladine institucije i regulatore, te akademske institucije iz jugoistočne Evrope. Prethodni SEE sastanci održavani su u Dubrovniku, Skoplju, Sofiji, Beogradu, Tirani, Budvi i Temišvaru.

Univerzitet u Sarajevu, odnosno Univerzitetski tele-informatički centar (UTIC) i Regulatorna agencija za komunikacije BiH su koorganizatori navedenog događaja.

Ciljevi ovog sastanka su da potaknu saradnju operatera iz zemalja u ovom regionu, omogućavajući im razmjenu informacija i diskusiju o važnim pitanjima iz oblasti, omoguće RIPE NCC-u da dodatno podrži lokalne internetske registre (LIR) u ovom regionu, te predstavi najnovija dostignuća u internetskoj industriji i identificira, razmotri i riješi specifična pitanja koja utječu na operatere koji rade u ovom regionu.

 

Related Posts